Värmdö Publicerad 15:45, 16 augusti 2019

• Dramatisk avslutning på lovet. • Hade aldrig lajvat förut.

Lajvakademien

Lajvakademien är en verksamhet som anordnas av Studiefrämjandet i Stockholms län.
I år har den anordnats som en gratis sommarlovsaktivitet, men förhoppningen är att kunna börja bedriva verksamheten permanent. Just nu söker man bidrag för att kunna anordna lajv på veckobasis året om på olika ställen i Stockholms län, om intresse finns även i Nacka och Värmdö.
Fortsättningsvis vill man också bedriva verksamheten som en gratis aktivitet för barn på längre lov.

Magiskola, enhörningslära och ett egenkomponerat rollspel.
Barnen som deltar på lajvlägret på Gurraberg fick en dramatisk avslutning på sommarlovet.

En robotinvasion hotar jordens existens. Endast en liten grupp har överlevt.
Nu måste denna motståndsrörelse göra vad de kan för att utplåna de onda robotarna i galaxens mitt och utföra ett mycket farligt uppdrag för att rädda planeten.

NVP dyker upp på Lajvakademiens läger på ungkulturhuset Gurraberg just när barnen ska till att improvisera fram sin första riktiga scen.
– Vi behöver fler fönster i rymdskeppet, annars kan vi inte komma åt de onda robotarna, utvärderar Benjamin Friedmann, 10 år och får medhåll från sina lajvkompisar.

Tillsammans med denna skara andra jämnåriga inledde han i måndags sin sista sommarlovsvecka på ett annorlunda sätt.
– Ingen av oss kände varandra tidigare. Och jag har aldrig lajvat förut, berättar han.
– Inte jag heller, säger 9-åriga Poppy Singer och 12-åriga Eddie Plomin i mun på varandra.

”Lär sig samarbeta”
Under fem dagar ska barnen komma på förutsättningarna som behövs för att skapa och framföra sin historia. Den rutinerade lajvaren Sagalinn Tangen håller i projektet, men det är barnen som bestämmer innehållet.
– Det är jättekul, säger Benjamin Wall Freyne, 12 år. Jag har inte haft så lätt för att vara kreativ förut, men detta är verkligen kreativt.
– Och så lär man sig att samarbeta, fyller Benjamin Friedmann i.

Den enda deltagaren som tidigare lajvat är Florian Saltas. Inte så konstigt då det är hans mamma Anjana Saltas som är initiativtagare till projektet. 
Hon arbetar för Studiefrämjandet i Stockholms län och började i våras fundera över en sysselsättning som kan attrahera barn som inte har hittat någon fritidsaktivitet eller någon sport de gillar.
– Det är många barn som sitter mycket stilla, framför en skärm. Jag ville hitta en form där de kan röra på sig och använda fantasin till att skapa en egen värld. Och där man utgår från rolleken och vad barnen gillar, säger hon.
– Lajv är också demokratiskt, alla kan delta, oavsett ens fysiska eller psykiska förutsättningar.

Existentiellt hot
I lajvstoryn som barnen skissar fram finns tydliga inslag från magiska världar, tagna från film och dataspel. Det är onda och goda robotar, ett överhängande existentiellt hot men också mänsklig konflikt.
– Vi hade ett läger i Solna i början på sommaren, då var storyn en helt annan. Det är ju det som är roligt, det är gruppen som ska lajva som själva styr, säger Sagalinn Tangen, som är uppvuxen med lajv.

Kurs i enhörningslära
– Man kan lajva vad som helst, hur långt eller kort som helst och var som helst, därför är formen så unik. Att jobba med barn är förstås annorlunda än att jobba med vuxna, det kan inte bli lika emotionellt med barn, men de är oerhört kreativa och det är väldigt roligt, säger hon.

Förutom lajvet som i slutet av förra veckan spelades upp i sin helhet, har barnen gått i magiskola, gjort egna trollstavar och fått en kurs i enhörningslära.
– Jag tror att jag kommer lajva igen. Och så kan man få nya kompisar. Jag har faktiskt tänkt att fråga dig om ditt telefonnummer när veckan är slut, säger Benjamin Friedmann och vänder sig mot Eddie Plomin.
– Det går bra, säger Eddie. Men nu fortsätter vi lajva.

 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x