Värmdö Publicerad 08:30, 17 juli 2019

Nån har förlorat synen, en annan ett ben, initiativtagaren Lennart Karlsson återhämtar sig från en stroke. Kropparna börjar kanske ge vika, men kärleken för dansen är intakt. NVP träffade seniordansarna i Värmdö bygdegård – och bjöds på en lustig svängom.

Allt började på en födelsedagsfest 1971. När Lennart Karlsson och hustrun Elisabeth dansade hambo blev övriga gäster nyfikna. Det där såg roligt ut. Kunde de lära sig?

Naturligtvis, svarade Lennart, och började instruera i grannskapet. Ryktet spred sig och snart var Lennart tvungen att boka Kyrkskolans gymnastiksal för att möta intresset.

Sedan dess – under 48 år – har Lennart Karlsson, som numera bor i Gustavsberg och är 80 fyllda, varit inblandad i olika sorters dansundervisning. Nuförtiden håller han sig visserligen från dansgolvet, eftersom en stroke hämmat steget, men att hålla sig från danslokalen är svårare.

– Det är så roligt att vara här. Tidigare ledde jag undervisningen ensam, och fortsatte att vara instruktör även efter min stroke. Men tack och lov har jag fått hjälp av nya ledare. Det är svårt att få folk att engagera sig i föreningslivet, men när jag frågade om intresse för en grundkurs i ledarskap svarade direkt sex personer ja. Det visar vilken viktig funktion den här verksamheten fyller för våra medlemmar, säger han.

”Folklig dans”
Det är inte folkdans utan folklig dans som utövas. Lennart menar att det för fackfolket finns en distinktion mellan de två begreppen. Grundläggande under passen i Värmdö bygdegård är att det för deltagarna ska vara så enkelt som möjligt. Enligt Lennart krävs inte mer än att du ska kunna skilja höger från vänster samt kunna gå åtta steg rakt fram och samtidigt räkna till åtta, helst i takt.

– Högreståndsdanser är inte sällan komplicerade med avancerad koreografi och krav på elegans, medan drängarna och pigorna nöjde sig med att snurra runt.

Så mycket snurrande bjuds visserligen inte på när seniordansarna sätter igång.

Rörelserna är anpassade efter medlemmarnas mogna ålder. Men glädjen går inte att ta miste på. Trots att en och annan kroppslig skavank finns representerad på golvet är entusiasmen påtaglig.

– Utöver att det är roligt är det hälsosamt att dansa. Dels rör du dig, dels är du tillsammans med andra. Den sociala biten är betydelsefull, säger Lennart Karlsson.

Inspirerar andra
Att dansens betydelse sträcker sig bortom den fysiska ansträngningen märks om inte annat på en man som själv inte dansar, utan sitter på en stol längs med väggen, men hänfört kommenterar allt han ser. ”Vad är nu det här?”, hör man honom säga när han inte känner igen en dans. ”Kan det vara någon slags kolo eller amerikansk uppställningsdans? Sydländskt ser det ut”, resonerar han för sig själv. Han spelar in sina observationer på en liten fickbandspelare. Mannen visar sig vara Reinhard Siska, från Mödling i Österrike, och sommarboende på Ingarö.

– Jag spelar in för att få idéer till höstens stora dansfest i Baden, som jag och min hustru Anita är med och arrangerar. Själv kan jag inte längre dansa, eftersom jag förlorade mitt ben 2016 och sedan dess bär protes, men Anita är med här och dansar. Tillsammans har vi arrangerat danskurser i Österrike i över 20 år, säger han på felfri svenska.

– Jag kom till Sverige 1957 och arbetade som kock. Då var det gott om jobb här. Jag har alltid älskat att dansa och träffade min fru på dansbanan på Skansen, säger han.

Vilket påminner om vad Lennart Karlsson tidigare i texten förklarade: Dansen ger mycket, inte bara en god hälsa, utan också sällskap, rent av livskamrater.

Seniordansarna

Var: Värmdö bygdegård
När: Onsdagar, kl 10-11:30, juli ut
Vad: Folklig dans, gammaldans
Vilka: ”Alla är välkomna. Vi kallar oss visserligen seniordansare, men i idrottssammanhang är du ju senior från 18 års ålder”, säger Lennart Karlsson.

  • Ingemar Lundin