Skärgården Publicerad 08:20, 22 juli 2019

• Den 14:e juli 1719 kom de ryska galärskeppen till Runmarö. • Om det handlar årets Runmaröspel, den största satsningen i spelens tioåriga historia.

Under 41 dagar sommaren 1719 sattes skärgårdens öar i brand och tusentals människor blev hemlösa. Den 14 juli kom ryssarna till Runmarö. Om de här dagarna handlar årets Runmaröspel, Ön brinner, den största satsningen i spelens tioåriga historia.

”De tog min ko och Albert för han rörde på sig. Nu har jag suttit här i två dagar” säger gumman Josefine som gömmer sig med sin man vid träsket i Norrsunda när ryssarna kommer. Men mannen blir tillfångatagen.
– Historien om mig och gubben på kobben har jag hört av en gammal kvinna på ön. Kobben fick sen namnet rysskobben, säger Pia Landelius, som spelar Josefine.

Hon har skrivit manus till årets Runmaröspel som handlar rysshärjningarna för 300 år sedan. Och hon har intervjuat gamla Runmaröbor, forskat i kyrkoböcker, lots- och båtsmansrullor, för att ta reda på vad som hände. Flera händelser i pjäsen har verklighetsbakgrund.

Den 14 juli 1719 anlände de ryska snabbrodda galärskeppen till Runmarö. Ryssarna brände torp och gårdar, tog med sig öns lotsar, mat och husdjur – det enda som skonades var kyrkor och människor. Kvar lämnades Runmaröborna att svälta.
– Det gick väldigt fort. Ryssarna kom med sina lätta galärer medan svenskarna hade stora klumpiga skepp som varken kunde ta sig ut till eller ifrån Runmarö. Det var den stora besvikelsen, att flottan inte kom. Istället delade man ut spadar och yxor till öborna att försvara sig med, säger regissören Judith Hollander, som för åttonde gången är med och regisserar Runmaröspelen.

Större satsning
Årets Runmaröspel är en betydligt större satsning mot tidigare år. Ett stort antal amatörer kommer att stå på scen. Till det kommer att pjäsen delvis spelas utomhus, i pausen flyttar scenen in i bygdegården. Flera öbor har deltagit i byggandet av scen och scenografi under ledning av scenografen Anders Wirén. I föreställningen deltar även de professionella musikerna Jonas Forsell, Peter Mosskin och Harry Rosenthal.
– Det är väldigt mycket större i år. Vi har 32 personer på scen, och många barn. Det har varit stor uppslutning bland ö-borna. Jag tycker det är jättekul att arbeta med amatörer, det finns ett väldigt engagemang lokalt, och det är alltid fullsatt, vi får ju ihop en 500-600 publik varje år, säger Judith Hollander.

Pia och Judith har arbetat med manuset sedan i december. 8 juli började repetitionerna. Precis som tidigare år, får Runmaröspelet samsas med Runmarö tennisdagar som hålls vid hembygdsgården.
– Vi håller på från mars till juni med texten, sen är det tre veckors intensivt repetitionsarbete. Det är nog Sveriges äldsta och mest entusiastiska och generösa ensemble, säger Judith Hollander.

Vilka svårigheter har ni mött under processen?
– Vi har så otroligt knappa ekonomiska resurser så vi måste jobba ihop föreställningen på nolltid - i år har vi fått lite pengar från kommunen och länsstyrelsen. Just nu är det tusen grejer att hålla reda på, först ska vi skissa upp scener, sen se att de håller. Sen är det all teknik, mikrofoner och myggor som ska kalibreras, jag avskyr det, säger Judith Hollander.

 Inne i bygdegården sitter Torbjörn Nordlindh, som sköter all ljus-, ljud- och scenteknik, och laga en ljusspot som gått sönder.
– Svårigheterna ligger i att det är så många olika platser de ska spela på. Jag ska försöka få ljuset att räcka till. De ska ha trådlösa mikrofoner som är svårt att få att fungera, säger han.

Autentiska kläder och sablar har lånats från Sällskapet Karolinerna i Norrtälje och av SVT:s gamla lager, redskap och vapen är privata. Producenten Anne Murray har sytt blusar och kjolar, men har också ansvar för ekonomi. Runmaröspelet finansieras med bidrag från Värmdö kommun, och region Stockholm och med biljettintäkter.

Började med berättande
I år firar Runmaröspelen tioårsjubileum. Glädje och generositet har präglat arbetet i amatörteatergruppen menar Pia och Judith. Men allt började egentligen med berättaraftnar.
–  Jag startade med berättaraftnar, som sedan blev teater, och sen Runmaröspelen. Det nog ganska ovanligt med ett teatersällskap på en ö som skriver och framför en nyskriven teaterpjäs varje sommar under professionell ledning, och alltid om Runmarö, säger Lilian Öhrström som spelar Brita-Stina.

Fem föreställningar blir det mellan den 27 och 29 juli, och vill man ha en biljett får man skynda sig.
– Jag tror det är två saker som drar, dels är det roligt för ibland gör folk bort sig, dels får man i sig Runmarös historia på ett enkelt sätt, säger Mia Hallberg som spelar lotshustrun Anna-Lena.

Tidigare Runmaröspel

2010 ”Amalias grotta”.
2011”Smuggel”.
2012 ”Fångad”, om Siri von Essen och August Strindbergs tid på Runmarö.
2013 Inget spel.
2014 ”Gäddkäften eller Lotsarnas ö”, om tre starka kvinnors kamp för självständighet och överlevnad i mitten av 1800-talet bland annat utifrån en Tranströmerdikt.
2015 Inget spel
2016 ”Pang på Runmarö”, om 1930-talets pensionatsliv på ön.
2017 ”Franciskus på Runmarö”, ett historiskt lustspel i medeltidsmiljö.
2018 ”Dramatiserade noveller om Runmarö av Gustav Jansson och August Strindberg.
2019 ”Ön brinner”, när ryssen kom och satte skärgårdens öar i brand.