Värmdö Publicerad 11:17, 25 juli 2019

Första fyndet i Sverige gjordes 2011.
• "Den håller definitivt på att etablera sig på Värmdö".

En ny dagfjärilsart, den blåskimrande Aspskimmerfjärilen, kan vara på vägc att etablera sig i Sverige. Förra helgen hittades fem exemplar på Värmdö skriver Natursidan.

2014 hittades en aspskimmerfjäril på norra Värmdö. I fjol gjordes ytterligare fynd av arten. Och nu, fyra år senare hittades arten igen i samma område skriver Natursidan.

Under förra helgen, 20 juli, var ett gäng fjärilsskådare ute på norra Värmdö och upptäckte inte bara en utan minst fem aspskimmerfjärilar och fem sälgskimmerfjärilar.

En av dem som åkte till Värmdö för att leta efter Aspskimmerfjärilen var fjärilsexperten och författaren till boken ”Nordens fjärilar”, Bo Söderström. Och han skriver i ett inlägg i sociala medier att det nu står klart att det är en reproducerande population av Aspskimmerfjäril. ”Vi har fått vår egen Pinseskoven! Det vill säga den fina skog på Amager, Danmark där båda skimmerfjärilarna flyger sedan 2011” skriver han.

Arten har, enligt honom, expanderat i södra Finland, från öster mot väster, under 2010-talet. Det första fyndet i Sverige gjordes i Tungelsta i Västerhaningen 2011.
– I Sverige har en dryg handfull fynd gjorts i Stockholms och Roslagens skärgård sedan det första fyndet 2011. Så att antalet fynd i just dessa områden skulle öka till följd av att aspskimmerfjärilar ”spiller över” från den finska populationen var väntat, säger Bo Söderström till Natursidan.

Arten håller på att etablera sig i området säger Bo Söderström. Om fem år kan den vara etablerad på flera ställen i Stockholms skärgård och i Roslagen, och dessutom kan det kanske finnas inlandspopulationer då.
– Den håller definitivt på att etablera sig i Lillsved på Värmdö. Det känns ställt utom allt rimligt tvivel att arten reproducerar sig där. Kanske också på Rådmansö enligt icke bekräftade uppgifter. Rykten om återkommande observationer på Runmarö har inte heller kunnat beläggas. Det här är första säkra reproducerande populationen i landet, säger Bo Söderström.

Svårt skilja arterna åt

Det är inte lätt att skilja asp- från sälgskimmerfjärilar. Enligt ”Nordens fjärilar” har Aspskimmerfjärilens hannar inte en lika metallisk blå färg, ett mindre distinkt vitt band på bakvingens undersida och har inte heller någon bakåtriktad spets i det vita bandet på de främre vingarna. Skimmerfjärilarna håller sig gärna i trädkronorna, och lockas till illaluktande saker som hundbajs.

Källa: Natursidan och ”Nordens fjärilar”.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x