Nacka Publicerad 12:20, 02 juli 2019

Han är bara 23 år men har redan hunnit med att jobba med välkända namn och stora produktioner. Edvin Törnblom är Nackaälskaren som inte är rädd för att vara profet i sin egen stad.

Det är kanske för -landets unga publik som Edvin Törnblom är mest känd. I sitt jobb som redaktör och programledare på Mvh SVT riktar han sig till en publik i åldern 13-19 år. Just nu är han aktuell med SVT play-programmet ”Edvin och Laki hjälper till” där han och youtubern och influencern Lovisa ”Laki” Karlsson reser runt i landet för att hjälpa ungdomar med olika saker.
– Det kan vara att fixa rummet, hjälpa till att skaffa hund eller arrangera en picknick. Det är så kul, och spännande. Man får ta tempen på den extremt snabbföränderliga åldern som de här kidsen är i.

Att få jobba framför kameran har alltid varit en dröm.
– Det är så pinsamt att prata om drömmar, men jag har alltid velat bli programledare. Jag är så naturlig framför kameran, det har alltid varit min plats, säger han, men tillägger att uttalandet innehåller ett visst mått av ironi.

Han förklarar att det faktum att tycker om att vara i centrum inte alltid gjort det lätt för honom, och under skoltiden hade han väldigt få vänner.
– Googlar man klassens clown hittar man en bild på mig. Samtidigt var jag supermobbad och utstött. Jag var en ledsen clown som ändå krävde uppmärksamhet. Är man utstött kanske man väljer att dra sig undan och vara själv, men är man som jag var leder det istället till att man blir ännu mer utstött.

Att han hade få vänner tror han närt den stora kärleken till hemkommunen — något som han gärna, och ofta, delar med sig av på sociala medier.
– Mycket av min uppväxt var att jag hängde med mina föräldrar i Nacka, var med på deras aktiviteter, träffade deras vänner. Jag har verkligen fått upptäcka Nacka på egen hand och på så sätt skapat en stark koppling. För mig betyder verkligen Nacka trygghet. Nacka är för mig det Palma är för pensionerade svenskar. Det är min safe zone. Här kan jag andas ut, berättar han. 
– Lady Gaga, min absoluta favoritperson i hela världen, har en kärlek till New York. Hon är född och uppvuxen där och allt hon gör grundar sig i New York. Nacka är mitt New York. När man har vuxit upp på en plats som betytt så mycket för en, då vill man visa upp den fantastiska platsen för alla. Sen är det kanske inte jättesexigt att det är just Nacka ...

Filip och Fredrik nappade
Det var på hemmaplan, på jobbet på Gateau i Ektorps centrum, som han bestämde sig för att ta tag i programledardrömmen.
– Jag stod där och serverade en kanelbulle och kände plötsligt: ”Nu är det fan dags att ta tag i mina drömmar”.

Han kontaktade flera produktionsbolag för att försöka få in en fot. ”Som alla andra gör”, förklarar han. Filip Hammar och Fredrik Wikingssons bolag Nexiko nappade och Edvin fick, trots att han inte hade någon utbildning, en praktikplats på Breaking news.
– Det första producenten sa till mig när jag träffade henne i lunchrummet var att det var oseriöst att jag var där trots att jag inte var utbildad.
– När jag började jobba för Filip och Fredrik hade jag kanske sett ett av deras program. Men de har ju varit den största anledningen till att jag har lyckats i den här branschen. De har varit så stor hjälp och stöttning och verkligen trott och satsat på mig.

Efter att ha varit flygande reporter, sociala medier-redaktör och gästredaktör på Breaking news jobbade han med Filip och Fredriks film ”Tårtgeneralen” och blev sedan upplockad av SR:s program PP3.

Drömmer om Mello
Både SR-jobbet och hans nuvarande jobb fick han via sin närvaro på sociala medier — även om han är tydlig med att han fick göra både tester och provsändningar innan kontrakt signerades. Mvh:s dåvarande redaktör Hanna Persson gillade det hon såg på Edvins sociala medier och kontaktade honom med ett jobberbjudande.
– Sociala medier kan vara så stor hjälp, man kan verkligen ”sprida sig själv”. Men det handlar ju inte bara om tur och tillfälligheter. Man måste kämpa, jobba stenhårt, go the extra mile … Hela mitt liv har jag fått höra: ”Varför måste du göra så mycket extra hela tiden, kan du inte bara slappna av?”. Men då kommer man inte dit man vill. Även om man har en förälder eller kompis som jobbar i branschen och hjälper en att få jobb handlar det i slutändan bara om hur man själv presterar — att man kämpar och är svinduktig. 
Du har jobbat för Breaking news, SR och SVT — har du några drömmar kvar? 
– Jag vill leda Melodifestivalen, får man säga det? 

Edvin Törnblom

Ålder: 23 år
Bor: Duvnäs Utskog
Familj: Mamma, pappa och storebror. ”Vi har inga djur — jag hatar katter.”
Gör: Programledare och redaktör på Mvh SVT. Mvh gör underhållning för 13-19-åringar.

Läser menyer och lyssnar på Rihanna

Gör helst i Nacka i sommar: ”Njuter av att inte vara i stan.”
Bästa tips på besöksmål i Nacka i sommar: ”Den nya strandpromenaden vid Anna Visborgs minne. Där kan man bada också. Där är det så fint!”
Lägger helst på grillen: ”Inget! Det är töntigt att grilla, men ser samtidigt upp till folk som gör det.”
Läser i sommar: ”Menyn på olika restauranger.”
Lyssnar på i sommar: ”California King bed av Rihanna, en klassiker som aldrig går ur tiden.”
Årets sommarprojekt: ”Att inte förlora förståndet när jag sitter i köerna vid Slussen.”


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x