Boo Publicerad 12:26, 30 juli 2019

Hon är den hyllade tv-chefen som av en slump blivit tonårsmamma ännu en gång. Eva Hamilton är inte längre vd för SVT, men kalendern är fortsatt fullspikad.
– Jag funderar mycket på vem jag är den dag jag inte längre jobbar.

Vi har satt oss ner vid köksbordet, fått kaffe med skorpa, inlett intervjun. Eva Hamiltons telefon ringer. Hon svarar blixtsnabbt.
– 17 september? Nej, då är jag i Helsingfors på styrelsemöte och sen åker jag till Israel dagen därpå.

Hon har precis redogjort för hur hennes vardagliga tillvaro ser ut, på ett ungefär. Men om man sitter i styrelser för statliga gruvbolaget LKAB, energibolaget Fortum och klädjätten Stockmann, är ordförande för ett produktionsbolag och en branschorganisation, och utöver det även är föreläsare, har ett sommarställe i Mälaren, har barnbarn i grannhuset och en tonårskille inneboende, så är en dag sällan den andra lik.
– Skillnaden mot när jag var vd på SVT är att det numera kan uppstå luckor i schemat. Jag kan plötsligt ha tre lediga dagar, säger hon, och låter nästan förvånad själv.

”Stolt över SVT”
Det var mellan 2006 och 2014 som Eva Hamilton basade över SVT. Under den perioden hann hon utses både till landets mäktigaste kvinna i mediebranschen och årets ledare. Hon berättar om tiden med entusiasm — av allt att döma hade hon kul på jobbet.
– Jag är stolt över SVT och det som jag och mina kollegor gjorde, som bäddade för den utveckling vi ser i dag, med omställningen till online-tittande. Under min tid som chef kom digitaliseringen med full kraft. Jag rekryterade Annie Wegelius som programdirektör, en otroligt klok person, och vi gjorde om mycket tillsammans. Det var en period av stora förändringar. Vi var tvungna att spara mycket pengar och lägga ner tv-produktion på vissa orter. Men en kris kan vara ett verktyg för förändring. 

”Gudabenådad tid i livet”
Hon pratar länge och gärna om public service framtid och om hur viktigt det är med stöd från politiken för att SVT inte ska drunkna i konkurrensen från internationella aktörer.
Vill du bli politiker?
– Ibland tänker jag det. Det ligger inte så långt bort. Men jag kan inte bestämma mig för vilket parti jag skulle företräda. Och jag kanske saknar det tålamod som krävs.
Du fyllde 65 i våras. Hade det någon betydelse för dig?
– Man har ju olika perioder i livet. Nu funderar jag mycket på vem jag är den dag jag inte längre jobbar. Vilken identitet har jag då? Egentligen befinner jag mig i en gudabenådad tid i livet. Jag har frihet, kunskap och trygghet. Jag vet ungefär vad det blev av livet. Jag går inte runt och åbäkar mig över att jag blivit gammal och fått rynkor. Men de frågorna är jag inte riktigt klar med.

I samma andetag konstaterar hon att hennes mammaperiod pågår än. Efter de fyra egna sönerna tillkom nämligen två familjemedlemmar hösten 2015: Bröderna Omar och Ali Alshogre. 

Hamnade hos Hamiltons
De kom som flyktingar från Syrien, med en mycket dramatisk historia i bagaget. Storebror Omar blev som tonåring gripen och torterad i Al-Assads fängelser efter att ha deltagit i demonstrationer under den arabiska våren. Han satt fången i nästan tre år och två av hans kusiner, som också var fängslade, dog under den tiden. Dessutom sköts både hans far och två av hans bröder när deras by attackerades under samma period. 
Till slut släpptes Omar, efter att hans mamma betalat 15 000 dollar till ett armébefäl. Han flydde till sin familj i Turkiet.
Därpå följde flykten genom Europa. Med sig på resan hade han sin då tioårige lillebror Ali, och det var de två som, av en lycklig slump, kom i samspråk med Eva Hamiltons son Jacob i ett sjukhusväntrum. Och efter några månader var bröderna familjehemsplacerade hos Hamiltons. 

Förlorat son i bilolycka
– Vi hade förlorat vår näst äldste son i en bilolycka några år tidigare. I efterhand tror jag att det spelade roll för beslutet att ta emot pojkarna, säger Eva Hamilton.

Omar, då 20 år, lärde sig snabbt svenska med hjälp av grannen Kerstin och började åka runt på skolor i Nacka och berätta om sina upplevelser. Scenerna blev större och större — nu har han bland annat hållit ett Ted-talk, medverkat på CNN och pratat inför kongressen i USA.
– Omar är extraordinärt kapabel, sammanfattar Eva Hamilton och fortsätter:
– Min lille Ali är lite mer av en vanlig tonåring. Han är på sitt sommarjobb just nu.

Den vackra 1870-talsvillan med sluttande tomt ner mot vattnet som familjen flyttade till 1981, hyser alltså återigen en tonårsson. Så den lämnar hon inte än på ett tag.
– Det är ett så bebott hus fortfarande. Och jag är så lycklig över att vara här, att öppna fönstret och inte höra ett ljud, att gå ut med hunden. Jag är så tacksam att få bo i Nacka, det är en fantastisk del av landet. 

Eva Hamilton

Ålder: 65 år
Bor: I en villa byggd 1872 där Nacka möter Värmdö.
Familj: Karl Johan von Heland (make sedan 40 år), ett antal barn (egna och andras), barnbarn och en tax.
Gör: Styrelseledamot och föreläsare. Före detta vd för SVT.

Hyllar Velamsund och målar innerfönster

Gör helst i Nacka i sommar: ”Umgås med mina barnbarn, rensar ogräs, går ut med hunden.”
Bästa tips på besöksmål i Nacka i sommar: ”Velamsund såklart. Maken till friluftsområde får man leta efter. En riktig pärla.”
Lägger helst på grillen: ”Hjortkött. Miljövänligt och magert.”
Läser i sommar: ”Just nu ’Allt jag fått lära mig’ av Tara Westover.”
Lyssnar på i sommar: ”Såklart på Sommar i P1 och på klassisk musik.”
Årets sommarprojekt: ”Att måla innerfönstren i huset och röjsåga ängen vid torpet.”


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x