Kultur & Nöje Publicerad 15:00, 03 juni 2019

Vi på Värmdö-festivalen arrangeras i år för fjärde året i rad. Festivalen, som startar på onsdag, har gått från att vara riktad till en ung publik till att nu ha hela familjen som målgrupp.

Tre dagar festival

Vi på Värmdö pågår den 5, 6 och 7 juni. På nationaldagen pågår program under hela dagen, med start klockan 10.45. Under onsdagen och fredagen startar festligheterna klockan 17.00.

Premiäråret, 2016, hölls festivalen på Ekvallens uterink i Gustavsberg men sedan dess är platsen för festligheterna Gustavsbergs hamn. Nytt för i år är att festivalen vänder sig till hela familjen, efter att tidigare år ha riktat sig till unga mellan 13 och 17 år. Tanken med festivalen är att, med bland annat musik och utställare, sprida gemenskap bland Värmdöborna.

– Intresset är större än någonsin, festivalen växer för varje år. I år har vi även ett område för barn och unga med hopptält, hinderbana och karaoke, säger Martin Andersson, kulturproducent på sektorn för kultur och fritid i Värmdö kommun.
Under festivalen kommer flera utställare finnas på plats — bland annat brandförsvaret och Värmdögymmet Body joy. På scenen kommer musikakter som Öbor, Niclas Engemoen och Entombed A.D. att uppträda.

Lång passion för metal
Entombed A.D. är ett svenskt death metalband som efter ett uppbrott startades på nytt 2014. Debutalbumet, ”Back to the front”, kom samma år.

Guilherme Miranda, 32, är gitarrist i Entombed A.D. och har själv jobbat med festivalen under det senaste året. Han tycker nu att det ska bli kul att få stå på den scenen. Guilherme Miranda kommer ursprungligen från Brasilien men flyttade till Värmdö för att vara med i bandet som han nu har spelat med i fyra år.

– Innan Entombed A.D. har jag spelat med en annan grupp, KroW. Jag har varit historielärare på en gymnasieskola i Brasilien och jobbat som producent på en radiostation i São Paulo men jag ser fram emot festivalen, jag tror vi bygger något bra här på Värmdö, säger Guilherme Miranda.

För Guilherme Miranda kommer musiken naturligt och passionen för att spela gitarr och metal har funnits sedan ung ålder.

– På frågan om inspiration så tror jag att det är mitt sätt att vara. Musiken är mitt kall och när du älskar något, får det dig att inte tänka och bara göra saker, säger han.

  • Johanna Lönnberg