Kultur & Nöje Publicerad 09:54, 15 juni 2019

En komplex allkonstnär. En surrealistisk designer som blandade kulturarv och nutid. Ett urval av de 13 000 målningar, teckningar, föremål och inredningar Piero Fornasetti skapade under 1900-talet visas nu på Artipelag. Hans son Barnaba Fornasetti fortsätter att använda samma motiv.

I 30 år har Artipelags konsthallschef Bo Nilsson haft en utställning med Piero Fornasetti i tankarna.
– Han är svår att närma sig, men nu är rätt tid. Han får mycket uppmärksamhet från samtida konstnärer, säger han, med anledning av att utställningen ”Fornasetti. Inside out outside in” öppnat.

Enligt uppskattningar skapade Piero Fornasetti omkring 13 000 unika verk mellan 1930 och sin död 1988. Hela tiden med Milano som bas.
– Han var en renässansmänniska som var verksam inom många fält, säger Bo Nilsson. 

I utställningen visas tidigt måleri från 30-talet, teckningar från tiden i exil under andra världskriget, tidskriftsomslag, möbler och inredningar.

Oväntad design
Ända sedan 30-talet var han också designer, och skapade föremål med oväntade tryck. 
– Han blandade samtid och dåtid. Och när han under 20 år samarbetade med arkitekten Gio Ponti blev det ett av de mest lyckade samarbetena i designhistorien —  modernistiska möbler med traditionella dekorationer, säger Bo Nilsson.

Ett unikt glasskåp som de skapade tillsammans 1940 finns på utställningen liksom skisser av deras inredningar av kryssningsfartyget Andrea Doria.
– Det fartyget förde den italienska designen ut i världen.


Barnaba Fornasetti återanvänder sin fars motiv på nya möbler och föremål. Företaget har idag ett 70-tal anställda och utgår fortfarande från samma hus i Milano, som är både arkiv, bostad och arbetsplats.
Foto: Jean-Baptiste Beranger

Under senare år var tryck på föremål och möbler något som Piero Fornasetti specialiserade sig på.
– Det kunde vara arkitektoniska motiv på möbler, som gjorde att italienskt kulturarv blandades med det moderna Milano. På 60-talet gjordes också mycket i stora serier och på enklare sätt utifrån en demokratisk tanke att alla skulle ha råd att köpa dem.

Populär sångerska
Ett speciellt motiv var ett porträtt av en italiensk operasångerska vid namn Lina Cavalieri.
– Hon hade levt på 1800-talet och från 50-talet fram till 1988 gjorde Piero Fornasetti bland annat 360 tallrikar med olika variationer av hennes porträtt. 


Piero Fornasetti omformade sångerskan Lina Cavalieris porträtt många hundra gånger, bland annat på tallrikar. Barnaba Fornasetti använder det än i dag. 
Foto: Jenny Frejing

Barnaba Fornasetti, son till Piero har fortsatt arbeta med sin fars motiv. Också han utbildade sig inom konst och design och fick komma till hjälp på 80-talet när Fornasetti-företaget gick dåligt ekonomiskt. 
– Förhållandet till min pappa var svårt. På 80-talet när ekonomin var dålig kallade han in mig i företaget och jag fick rädda allt. Men jag gillar hans motiv. Jag bor i hans hus i Milano, som både är att arkiv och museum — även om det inte är öppet för allmänheten — och det är en plats för arbete. Det är svårt att se var min pappas arbete slutar och mitt börjar.

Fornasetti-föremål fortsätter att produceras av ett företag med omkring 70 anställda.