NVP tog rygg på
polarna i Valborgsnatten

Värmdö Publicerad 12:16, 06 maj 2019

I 30 års tid har de arbetat för att förebygga våld och fylla bland ungdomar i Värmdö.
NVP tog rygg på Polarna under Valborgsfirandet, en av årets stökigaste nätter.

Valborgsmässoafton, 19:04
– Vilken stor uppslutning. Otroligt roligt!, säger Stefan Wagenius, som i närmare tio år har jobbat som arbetsledare för Polarna, en organisation som finns ute om nätterna där ungdomsfester riskerar att spåra ut.

Vi står utanför Kyrkettan, samlingslokalen mittemot Gustavsbergs kyrka. Inte bara Polarna är på plats, utan även nattvandrare från Ingarö och Gustavsberg, ambulanspersonal, väktare, brandmän och diverse representanter från kommunen. Totalt kanske 50 personer, merparten ideellt arbetande, varav alla ska verka för att göra Valborgsnatten tryggare. Utseendemässigt sticker knuttarna i Wermdö Bikers ut.

19:12
Inne i Kyrkettan är stämningen sorlig och munter. Spekulationer förs om att det regn som tidigare under dagen vräkt ner förhoppningsvis inte bara ska ha kylt ner naturen — där förhöjd risk för gräsbrand råder — utan även ska ha haft en avkylande effekt för festivrande ungdom. Kyrkan bjuder på korv och kaffe. De olika grupperingarna presenteras för varande. Kontaktuppgifter utbyts, likaså tips om var kvällens fester ska äga rum.

Totalt är åtta polare på plats, alla i åldrarna 19-21 år och från Värmdö. En av dem är Goran Saabo, 19. Han ser engagemanget som ett sätt att vässa diverse färdigheter.
– Man lär sig mycket kring ledarskap och kommunikation, och gemenskap i en grupp. Polarna är ett bra sätt att bygga nätverk.

Ida Södergren, 19, är relativt färsk i Polarna. Hon är spänd inför kvällen.
–  Det är lite nervöst. Jag är uppvuxen i Gustavsberg och vet hur viktigt det kan vara för tryggheten att ha äldre på plats under nätterna.

19:52
Det är fortfarande ljum sommarkväll. I fjärran hörs en blåsorkester vars melodier omedelbart drunknar i dånet som uppstår när Wermdö Bikers hojar mullrar igång. De olika trygghetsbeivrande fraktionerna vid Kyrkettan splittras. Även Polarna delar upp sig i två grupper, varav ena gruppen beger sig mot Djurö och Stavsnäs. NVP tar rygg på det andra gänget, som utöver arbetsledaren Stefan Wagenius består av Angela Lazarevic, 21, Ida Södergren, 19, Marwan Ayad, 19, och Sirak Berhane, 20. 
– Vi brukar se till att grupperna innehåller både tjejer och killar. För beroende på vilka man möter kan det vara lättare att som tjej eller kille träda fram, förklarar Stefan Wagenius.

20:08
Första stopp för Polarnas buss är en ödetomt i Hemmesta. Platsen ger en kalla kårar. Det är inte svårt att föreställa sig platsen som en scen i en kriminalserie. Väggarna är nerklottrade. Överallt ligger tomburkar, flaskor och skräp. Dörrar och fönster är inslagna.
– Det här är en typisk plats för förfester. Här finns massor med gömställen, säger Angela Lazarevic och lyser med ficklampa in i de öde trähusen.

Hon ser engagemanget i Polarna som en förberedelse inför yrkeslivet.
– Jag jobbar som ordningsvakt och vill bli polis. Det här är en bra start. Man lär sig mycket, inte minst inom konflikthantering, säger hon.

20:33
Bosses backe är ett större grönområde vid motionsspåren nära Värmdövallen och Värmdöleden. Det är även ett vanligt tillhåll för festande ungdom. Trots att det börjar skymma far moppar i hög fart fram genom vegetationen. När Polarna kommer till platsen påträffas ett gäng i 15-16-årsåldern som är på långväga besök. Särskilt en tjej, från Märsta, är påtagligt berusad. Hon tror att hon är i Nacka och vill kramas med alla. 
– Men nu är du ju ute på Värmdö och härifrån är det långt till Märsta. Vet du hur du ska komma hem?, frågar Stefan Wagenius.

Frågan gör gänget uppmärksamt på att de borde undersöka när bussarna till Slussen går. Några beslutar sig också för att åka in mot city snarast möjligt.
Längre bort i ett vindskydd sitter en 15-årig tjej och en 17-årig kille. De känner igen Stefan Wagenius och berättar om sina planer för kvällen.
Vad tycker ni om Polarna?
– Ibland vill man bara vara ifred, men det är bra att de dyker upp. Polarna har koll, säger killen.

21:45
Efter ett besök vid Kvarnsjön bär färden i hast vidare till Hemmestaskolan varifrån ett larm om bråk kommit. När Polarna anländer är stämningen högljudd men inte hotfull. En kille ska ha blött, men det ska inte ha berott på slagsmål utan på en smärre olycka. På marken ligger krossat glas och tomflaskor. Nån är upprörd, en annan spelar fullare än vad han är för att dra ner skratt. 
– Jag ska festa fram till skolan börjar på torsdag. Sen är det direkt nationellt prov, säger killen och låtsas vingla runt.

22:18
Vid Viks skola sitter fem grabbar och lyssnar på hög musik. Det doftar sött av vodka och energidryck som ligger i utspillda pölar på asfalten. Men av de dimmiga blickarna att döma verkar gänget också ha fått i sig en hel del av drycken. Marwan Ayad och Sirak Berhane börjar lira basket med killarna och stämningen blir genast hög. Marwan Ayad gör dock ett överraskande fynd som får honom att avbryta spelandet. På ett bord ligger en stor jaktkniv. Han tar med sig knivens ägare och går åt sidan.
– Jag bad honom överlämna kniven till mig och det gjorde han, berättar Marwan Ayad.
– Mycket bra. Nu slipper vi ha den kniven ute i natten, berömmer Stefan Wagenius.

22:44
Efter att ha slängt insamlade tomglas i återvinningsholkar går Angela Lazarevic och Ida Södergren en tur genom Gustavsbergs centrum till majbrasan vid Kyrkbacken. Tidigare under kvällen samlades 2 000 personer här, uppger eldvakten, men nu återstår bara ett tiotal huttrande individer. Stämningen är överlag betydligt lugnare här än i det Hemmesta där vi tillbringat större delen av kvällen.
– Det där går i vågor. Nu söker sig ungdomarna till Hemmesta, men för några år sedan var det ofta oroligt i Gustavsberg. Då gick man omvägar för att undvika centrum, säger Ida Södergren.

23:12
Vi är tillbaka på Kyrkettan för avstämning. Tidigare på dagen var tonen uppsluppen, nu mer lågmäld och matt efter flera timmars patrullerande i kvällskyla. Marwan Ayad låter sig väl smaka av kaffebrödet.
– Jag mår bra när jag vet att jag gjort något bra. Polarna är viktiga för tryggheten i Värmdö. Det vet jag själv. Jag var lite stökig i tidigare, bar på mycket hat. Men Polarna var alltid hyggliga. De har mycket hjärta, så jag ville själv gå med, säger han. 

Arbetsledaren Stefan Wagenius adresserar de församlade, som även består av nattvandrare och väktare:
– Jag tänkte bara fråga hur vi har haft det? Hur har det funkat? Ordet är fritt, säger han.

Gensvaret blir att natten förlöpt utan större missöden. Det konstateras att mycket rysk sprit — smuggelsprit, gissar någon — varit i omlopp, men att stämningen för det mesta varit god. Några ungdomar i Södersved har varit nerkylda eftersom de valt att bada, någon kille vid Bosses backe har plåstrats om efter mindre gruff, men i det stora hela verkar värre kontroverser ha undvikits. Det konstateras också att nattvandrare och Polare mötts med uppskattning.
– Jag har nog aldrig fått så många kramar som i natt, säger en nattvandrande man, vilket möts av skratt.

Därefter bryter gängen undan för undan upp. Polarna har visserligen inte jobbat klart, men de flesta nattvandrande föräldrar ger upp för natten. Även NVP tackar för sig.

Torsdag 2 maj, 09:17
Två dagar senare ringer NVP upp Stefan Wagenius för att höra om något mer hände under natten.
– Vi fick rapporter om ett olaga hot i Gustavsberg. Polisen var på plats. I övrigt var det relativt lugnt. Vi höll igång till ettiden.
Vilken funktion fyller Polarna?
– När vi startade 1999 var det ofta stora strandfester med mycket fylla och bråk. Då var det några eldsjälar som försökte vända på trenden. Det gav resultat. De ungdomar som vi anställer har egna nätverk, de är lokala förmågor som känner folk på Värmdö. Utifrån det har vi oerhört mycket lättare att komma in i ungdomsgrupperingarna. Så Polarna fyller en mycket viktig funktion för att skapa trygghet i festnatten.