Sport Publicerad 11:20, 12 maj 2019

Från början var de bara fyra. Nu är de 40.
På ett år har Nackas senaste och enda volleybollklubb med ungdomsverksamhet upplevt ett kraftigt uppsving.

En tidningsartikel kan uppenbarligen göra nytta. När NVP i maj för ett år sedan skrev om nystartade Hästhagens IF kretsade texten om ett par entusiaster som kämpade i uppförsbacke. Det var inte lätt att hitta halltider, i brist på riktiga volleybollnät användes badmintonnät, medlemsantalet var ännu skralt och tävlingsdräkter saknades.
– När vi beslutade att starta klubben var vi bara fyra medlemmar. Sen växte vi till att bli omkring 14. Men efter tidningsartikeln började folk att höra av sig på allvar och nu är vi 40. Senast i dag kom en tjej som för första gången testar volleyboll. Nu är vi så många att vi skulle behöva ytterligare halltider, säger ledaren Yvonne Ohlsson när NVP besöker en träning i Järla sporthall.
– Ett stort lyft för oss var när Nacka kommun investerade i fyra volleybollnät åt oss. Tidigare hade vi bara ett. Nu kan vi dela upp barnen i flera olika mindre träningsgrupper, säger Anders Fridström, också han ledare.

Det visade sig nämligen att fler delade Yvonne Ohlssons och Anders Fridströms problem. Båda är de föräldrar till barn som spelar volleyboll, vilket innebär mycket resande eftersom volleybollklubbarna i Stockholm främst ligger norr om staden.

Magnet i södra delarna
När nyheten om den nystartade volleybollklubben i Nacka började spridas blev nyfikenheten därför stor.
– Vi har massor av barn från södra Stockholm som startat hos oss eftersom det knappt finns några andra klubbar häromkring. Vi har barn från Tyresö, Enskede, Farsta och Hässelby, säger Yvonne Ohlsson.

En av dem som fick upp ögonen för Hästhagens IF genom NVP:s artikel är 13-årige Erik Hedman från Nacka.
– Jag har alltid velat spela volleyboll eftersom min pappa spelade det när han var liten. Men eftersom det inte funnits några klubbar har jag mest spelat beachvolley på somrarna och i fotboll i övrigt. Men när vi såg artikeln anmälde jag mig direkt. Det är jättekul att spela i lag, säger han.

Fem lag i cup
Som en konsekvens av det ökade medlemsantalet deltog Hästhagens IF med inte mindre än fem lag i en cup i Örebro nyligen.
– Många var nyfikna på vilka vi var och uttryckte glädje över att se en ny klubb, säger Anders Fridström. Och barnen tycker ju att det är väldigt spännande och kul att åka iväg på cupspel. Det bygger gruppkänslan.
Vad skulle ni säga att volleybollen har som andra bollsporter saknar?
– Volleyboll kräver ännu mera samarbete. Det går liksom inte att springa sig in i matchen, säger Anders Fridström.
– Och så är det ju ingen kontaktsport. Fokus ligger på att själv göra bra saker, snarare än att tacklas och förstöra för andra. Så det är en snäll sport på så sätt. Roligt är också att vi länge spelar mixat. Våra medlemmar är 50 procent tjejer och 50 procent killar, säger Yvonne Ohlsson.
Utvecklingen har gått snabbt. För ett år sedan var ni tappra pionjärer, i dag har ni fått fart på klubben — vad hoppas ni har hänt om vi om ett år besöker er igen?
– Det skulle vara kul om vi fått arrangera lyckade turneringar öster om stan. Kanske också inspirerat andra till att starta klubbar. En dröm vore så klart att vi förmått kommunen att starta ett beachvolleybollcenter i Nacka. Det får för all del gärna startas i Värmdö också, där jag bor, säger Anders Fridström.