Känslostorm när ponnyn
Dino besökte boende

FOTO: Sara Björkegren
Nacka Publicerad 10:00, 09 april 2019

Stora leenden och glada tillrop mötte vårdponnyn Dino när han klev in på avdelningarna på äldreboendet Attendo Kungshamn. 
– Man blir alldeles prillig när man får klappa hästen, säger Lilly, en av de boende.

I torsdags var det andra gången som Tina Bagger Preisler och vårdponnyn Dino besökte demensboendet Attendo Kungshamn. Och det var ett uppskattat återbesök. 
–  Åh, en sån vacker häst, säger Yvonne, som bor på boendet, och stryker Dino över manen.  

Yvonne får bjuda Dino, som är av rasen amerikansk miniatyrhäst, på morötter och uppmanas att lyssna hur det låter när han tuggar. 
– Men så du knaprar, utbrister hon.

På nästa avdelning hälsar Dino på Anny och Lilly.
– Man blir alldeles prillig när man får klappa hästen. Jag har träffat många hästar, min mormor och morfar hade en gård där det fanns småhästar, säger Lilly.
– Och jag brukade besöka Solvalla och spela på hästar, varje söndag var jag där, tillägger Anny.

Tina Bagger Preisler är utbildad sjuksköterska och driver sedan 2016 -Tinas vårdponny. Tillsammans med Dino besöker hon bland annat äldreboenden, LSS--boenden och hospice.
– Att träffa djur ger stimulans och ökar välmående. Det är inget jag bara säger utan det finns också mycket forskning på det. Det kan locka fram minnen och känslor, kan stimulera allt från matlust till tal. Vi har personer som aldrig pratar, eller som har afasi, som helt plötsligt säger hela meningar när de får träffa djur, berättar Aviva Kraitsik, verksamhetschef på Attendo Kungshamn. 
– Personer med demens glömmer ofta saker de gjort, så att de träffat Dino kan vara borta imorgon. Men känslan av det kan finns kvar länge, tillägger hon.

Efter att Dino hälsat på hos de olika avdelningarna är det dags att spänna på en vagn och bjuda de boende som vill — och vågar — på en åktur. 
Först att få sätta sig i vagnen bakom Dino är Yvonne och Katarina. Efter två varv runt gården, där hastigheten ökade rejält på slutet, är betyget gott: 
– Det här var så härligt. Jag kan leva på det i flera år, säger Yvonne.