”Jag kände tidigt
att jag inte var röd”

FOTO: Jenny Frejing
Nacka Publicerad 12:34, 16 april 2019

Mats Gerdau, M, hade som ung planer på att bli läkare eller miljöjurist, men har nästan hela sitt yrkesliv jobbat med politik. Det politiska engagemanget växte fram ur viljan att själv få bestämma över sitt eget liv — och resorna till släkten i Tyskland fick honom att förstå att han inte var röd.

När Mats Gerdau var yngre hade han planer på att viga sitt arbetsliv till miljön — antingen som miljöjurist eller journalist med miljöinriktning. Eller så skulle han bli läkare. 
Men så blev det inte. Istället har han jobbat politiskt i nästan hela sitt arbetsliv.
– Jag pluggade kemi och biologi på universitetet och hade planer forska inom mikrobiologi eller genetik. Men jag hann inte få någon examen. Sture Palmgren, som var finansborgarråd, avbröt alltihopa när han frågade om jag ville jobba för honom. 

Den 23-årige Mats Gerdau, som då var vice ordförande för MUF i Stockholms län, fick jobb som borgarrådssekreterare och blev kvar i Stockholms stadshus i tio år. 
– Jag tänkte att det skulle bli kanske två år, men det blev tio. Vid valet 1988 gick det ganska bra för Moderaterna så jag fick fortsätta även efter valet. 

Arbetarbakgrund
Han är uppvuxen i Vallentuna, men hann som barn både bo i Gävle och utanför Göteborg. Hans mamma hade, tillsammans med hans mormor, flytt från Tyskland efter andra världskriget. Ingen av hans föräldrar hade högskole- eller universitetsutbildning; han kallar dem ”klassiska arbetare”. 
– Mamma började jobba som postkassörska, men slutade som postmästare. Pappa var speditör, farfar körde buss och farmor stod i kiosk.

Hans föräldrar var inte politiskt aktiva. Hans farfar var kommunist och gillade aldrig att Mats engagerade sig i Moderaterna. 

Men att Mats Gerdaus politiska hjärta var blått förstod han själv tidigt. Resor till släkten i dåvarande Östtyskland hjälpte honom med den insikten. 
– Jag kände tidigt att jag inte var röd. Socialister förtrycker folk, kände jag redan då. Jag kommer så väl ihåg när vi skulle åka hem från Östtyskland när jag var sex, sju år. Vid gränsen i Sassnitz möttes vi av att man riktade k-pistar mot oss. Och när vi skulle åka ut ur landet stack man med långa nålar i bilsätena för att kontrollera att vi inte gömt någon människa där.  
Han fortsätter:
– På 70-talet var Moderaterna typ det enda borgerliga partiet. Centern var halvsossar — de var bland annat emot kärnkraft — och Liberalerna ville inte ha betyg i skolan. M är DET borgerliga partiet, för mig är det så fortfarande. Moderaterna är den största frihetsrörelsen i Sverige. Jag vill att vi ska vara det i alla fall. 

Intresset för politik växte samband med att det var dags att söka gymnasium.
– Jag ville välja vilken skola jag skulle gå, och det fick jag inte. De flesta valde Täby gymnasium som låg närmast, men jag ville se andra miljöer, byta lite kompisar. Jag sökte Norra latin, men fick gå på Östra real. Det var ingen dålig skola, men det var inte vad jag hade valt. 

Valfriheten viktigast
Engagemanget för att människor ska få bestämma själva är fortfarande en av sakerna som driver honom i politiken, och han kallar valfrihetsreformerna den viktigaste frågan han varit med och drivit igenom.
– Människor kan, och vill, göra sina egna val. Det spelar ingen roll vad de har för skäl för valen. Ska alla kunna vara huvudrollsinnehavare i sina liv måste de få spela huvudrollen också, och inte bli ifrågasatta för de val de gör. 

Mats Gerdau har han avverkat drygt sex år i riksdagen och hittills 14 år i Nackapolitiken, trots att han aldrig planerade att bli heltidspolitiker.
Hur ser du på din framtid inom politiken?
– När jag opererade hjärtat sa läkaren att mitt hjärta skulle hålla i ytterligare 50 år, så jag kommer hålla i ett tag till. Inte för att jag ska sitta här i 50 år, eller överträffa min föregångare som satt i 30 år. Men jag ser min politiska framtid i Nacka. Och så länge jag har engagemang och ett driv kommer jag fortsätta med politiken.

Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka

Ålder: 54 år
Bor: Älta
Familj: Fru, två utflugna barn (29 och 31 år) och en fosterson.
Jobb: Kommunalråd för M och kommunstyrelsens ordförande.
Kör: ”Äger en Volvo men åker mest buss.”
Ser på tv: ”Gillar historiska serier och brittiska serier, gärna krim.”
Personlig pryl: Cyklop och simfötter. ”Jag gjorde en stor hjärt-operation för ungefär tre år sedan. Det gjorde mig ganska ödmjuk inför livet och jag kände jag att jag inte ville vänta med att göra saker. Därför tog jag dykcert, något jag velat göra länge. Jag tycker väldigt mycket om att vara ute i naturen och att dyka var en helt ny naturupplevelse.”

De tre viktigaste frågorna i Nacka

Vardagslivet ska funka för Nackaborna. Politiker ska lösa problem och underlätta Nackabornas vardag. Vi ska se till att det är bra framkomlighet i kommunen, att det finns fler och bra arbetsplatser, restauranger, idrottsanläggningar i närmiljön så att färre behöver pendla eller resa in till Stockholm. 
Långsiktig hållbar ekonomi. Vi ska se till att använda pengarna effektivt. Röda laget vill höja skatterna, jag vill istället att varje krona används på ett så smart sätt som möjligt. På så sätt har vi råd med de investeringar vi ska göra.
Hantering av populism och ”fake news”. Vi politiker måste se till att göra ett seriöst grundarbete och sätta oss in i frågor ordentligt. Vi måste motverka otåligheten och fatta långsiktiga beslut.