"Jag ser mig mer som entreprenör än politiker"

FOTO: Jenny Frejing
Nacka Publicerad 09:56, 02 april 2019

Han var en nörd i skolan, har varit framgångsrik IT-entreprenör och äger fler syntar än han hinner spela på. I slutet av 90-talet, när Khashayar Farmanbar var SSU-ordförande, sa han i en tv-intervju att han aldrig skulle bli yrkespolitiker. Trots det är han sedan sex år oppositionsråd för S i Nacka och har ett tydligt mål: 
– Jag ska bli kommunstyrelsens ordförande.

Khashayar Farmanbars politiska engagemang började under gymnasietiden. En av de första frågorna han drev i skolans SSU-förening, och som elevrådsordförande, var orättvisan i att lärarna fick sätta betyg på eleverna, men de fick inte betygsätta lärarna.
– Det blev en stor grej, vi var med i riksnyheterna. Efter ett års kämpande, otaliga möten med lärare, rektor, lärarfack — som var oroliga för att arbetsgivaren skulle använda det här som lönesättningsunderlag — landade det i att vi fick betygsätta våra lärare utefter ett antal kriterier. 
Han fortsätter: 
– Jag tror att det politiska engagemanget kommer från att vi människor vill ha friheten att forma vår vardag. Kanske beror det på att min familj flydde, men jag har alltid ogillat att känna mig som ett offer för någon omständighet. Att det är politikerns fel, riksdagens fel, EU:s fel, eller någon annans fel. Jag vill se till att jag, tillsammans med andra, kan ha ett ord med i laget och möjliggöra detsamma för andra. Jag såg att det var möjligt med politiken.

Från Teheran till Boden
När Khashayar Farmanbar var 12 år flydde familjen från Iran och hamnade i Boden. Från att bo i Teheran, en stad med nio miljoner invånare — som ökar till 13 miljoner under veckorna på grund av arbetsinflyttningen — till att flytta till Boden, som då hade cirka 20 000 invånare, var en stor omställning.
– Boden hade varit militärt skyddsområde och vi var den första flyktingfamiljen som kom dit efter att de hade lättat på restriktionerna. Att det var en militärstad gjorde att man var van att folk flyttade in, och det fanns en nyfikenhet inför oss. Vi blev väldigt bra mottagna. Jag älskade Boden, gör det fortfarande.

Nästan direkt började han spela handboll och säger att det, tillsammans med musiken, blev hans väg in i det svenska samhället — vilket är en bidragande orsak till att frågor om kultur och idrottsytor i dag ligger honom extra varmt om hjärtat.

Det var ingen självklarhet att det blev Socialdemokraterna. En skoluppgift fick Khashayar Farmanbar att läsa partiprogrammen och kände igen sig mest hos S och Folkpartiet.
– Men att Folkpartiet hade slagit sig ihop med Carl Bildts regering såg jag som ett orimligt samarbete. Jag var nog också mer sosse än folkpartist, och har blivit ännu mer socialdemokrat under åren.

Skulle inte bli politiker
På universitetet studerade han datateknik och marknadsföring, startade IT-bolaget Agency9 och la i början av 2000-talet politiken på hyllan. Företaget, som började som ett spelbolag, nådde kommersiella framgångar när man började jobba med kartor. En kund var hitta.se. Khashayar Farmanbar flyttade till Nacka 2007, när företaget behövde ett Stockholmskontor.

För sex år sedan lämnade han Agency9 för att bli heltidspolitiker. Trots att det aldrig var planen. 
– Det finns till och med en intervju med mig, från 90-talet då jag var ordförande för SSU Norrbotten, där jag säger att jag aldrig kan tänka mig att bli yrkespolitiker. Jag ansåg att man inte kan ha ett yrke där man är beroende av hur folk röstar vart fjärde år. Och här sitter jag. 
Hur ser du på din roll i dag?
– Jag ska bli kommunstyrelsens ordförande. Det är klart att det är målet. Jag är här som en representant för att jag vill göra vårt närområde — Nacka, regionen, och också landet — bättre. Men jag anser fortfarande att det inte är ett yrke, det här är ett uppdrag. Och jag ser mig fortfarande mer som entreprenör än politiker.

Khashayar Farmanbar, S, oppositionsråd i Nacka

Ålder: 42 år
Bor: Saltsjö-Duvnäs
Familj: Fru, två döttrar (6 och 8 år) och en katt. 
Jobb: Socialdemokratiskt oppositionsråd. Har en bakgrund som IT-entreprenör. 
Kör: BMW.
Ser på tv: Nyheterna, helst Rapport. ”När jag har tid tycker om att sträcktitta på serier. Är svag för sci-fi.”
Personlig pryl: Synt och DJ-utrustning. ”Musik har spelat en stor roll i mitt liv. När jag var 15 år sålde jag tre egenproducerade låtar till en dokumentärfilm. Då fanns tankar om att syssla med musik i framtiden. Under studietiden DJ:ade jag mycket. Och musik är fortfarande viktigt för mig. Jag har en saxofon och sju syntar och hemma — jag hinner inte spela på alla.”

De tre viktigaste frågorna i Nacka

Ny inriktning på stadsbyggnad. Med större fokus på idrotts-, kultur- och grönytor och bättre trafikflöden. Vår stadsbyggnad ska leda till högre livskvalitet.
Klimat- och miljöarbete. Vi måste ställa om till ett hållbart och modernt samhälle. 60–70 procent av det jag slänger måste jag transportera med bil till en återvinningsstation, det är inte okej.  
Bra skolor och förskolor för alla. Framtidens Nobelpristagare ska ha gått i Nackas skolor. Här bor många barnfamiljer och det blir orimligt att exempelvis barnen i vissa skolor betalar så mycket som 41 procent av sin skolcheck i hyra medan elever i andra skolor betalar elva procent. Då blir det allt för stora skillnader i möjligheterna till bra undervisning.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x