Kultur & Nöje Publicerad 09:57, 13 april 2019

Fotografen Malou Bergman visar barn som framtidshjältar, i kollage fyllda av landskap, djur och miljöer.

Malou Bergman har drivit Galleri Makaroni på Kvarnholmen och varit inblandad i konstinstallationen ”Satans död” i Sickla. Nu visar hon färgsprakande och myllrande bilder i utställningen ”Transform” i Nacka konsthall.
– Det var under Satans död, när jag letade efter bilder som skapar lust och hopp, som jag fick idén att barn är våra framtidshjältar. Barns blick förmedlar framtidstro och att människan kan vara god, säger Malou Bergman.

Ett tema som återkommer är barn omgivna av två korpar – Odens Hugin och Munin. 
– Jag har tänkt på hur det skulle kunna se ut om legenden om Oden hade fått leva och om den hade uppdaterats, och om den inte hade kidnappats av andra krafter. Barnen får stå för visdom och klokhet. 

Det finns olika sanningar
Bilderna är skapade som kollage av detaljer från hundratals bilder. Barnen är sig själva och verken har deras verkliga namn, men runt dem trängs ett myller av landskap, miljöer, djur, byggnadsdetaljer och mönster.
– Jag har alltid rest mycket och samlat bilder från många delar av världen. Tittar man på människors beteende på olika platser märker man att vi är både lika och olika. Det finns inte en sanning. 

Varje bild har skapats av detaljer från kanske ett hundra andra bilder. Det är en komplicerad process som kan ta mellan två veckor och tre månader per bild, säger Malou Bergman.
– Uppförstorade detaljer ur bilder kan skapa närmast abstrakta mönster och då blir bilden mer öppen tolkning. 

Under ställningens gång kommer de som vill att kunna transformera sig i konsthallen och bli ytterligare verk i utställningen. 
– Det blir som en öppen studio på lördagar. Resultatet kommer att visas på utställningens finissage den 19 maj.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x