Gurraberg får extraliv på
G2 — tack vare eleverna

FOTO: Jenny Frejing
Värmdö Publicerad 07:52, 06 mars 2019

Nyheten om att ungkulturhuset Gurraberg ska sägas upp från sina lokaler hann knappt svalna innan två gymnasietjejer såg till att få till en ny deal med Värmdö kommun. Nu ska delar av verksamheten flytta till Gustavsbergs gymnasium, G2.

Den 12 februari beslutade kultur- och fritidsnämnden att lägga ner ungkulturhuset av ekonomiska skäl. Tre dagar senare satt Annie Håkansson, 19, och Julia Cockin Wöhlk, 16, i ett möte med Värmdös kultur- och fritidschef Fredrik Nornvall.
– Vi bokade ett möte och lade fram våra förslag och lösningar för att Gurraberg ska kunna leva vidare. Vi ville ha en förklaring till vad som hänt och redogjorde för vilka konsekvenser en splittring får, säger Annie Håkansson.

Lösningen var att i största möjliga mån förlägga verksamheterna till G2:s lokaler, vilket Värmdö kommun nappade på. Annie Håkansson och Julia Cockin Wöhlk fick var sitt timanställningsavtal av Värmdö kommun — för att upprätta en plan på hur de ska få till en ny mötesplats för ungdomar.

Vill föra idéerna vidare
– Nu ska vi titta på de ungas behov och de förutsättningar som finns. Lokalerna på Gurraberg är unika med sina stora och många ytor. Men G2 har sina fördelar. Vårt fokus är att få till en plats där unga kan fortsätta vara kreativa och utveckla sina egna idéer, säger Julia Cockin Wöhlk.

Arbetet är inne i ett så tidigt skede att det inte går att säga vilka verksamheter som flyttar över till gymnasieskolan. Först vill gymnasietjejerna göra enkätutskick, träffa Värmdö ungdomsråd och träffa och prata med högstadie- och gymnasieelever.

Fokus: Prata med de unga
– Vårt fokus är att föreningar och projekt på Gurraberg ska få nytt liv här på G2, säger Annie Håkansson.

Båda gymnasietjejerna är drivna själar. Julia Cockin Wöhlk arrangerade nyligen välgörenhetskonserten Alla hjärtans jul på Gustavsbergsteatern och Annie Håkansson är projektledare för integrationsprojektet Unga hjärtan, som ska mynna ut i en ny välgörenhetsshow på teatern i vår.

Vad anser ni om kommunens agerande — är det snålt av dem att lägga ner ungkulturhuset eller är det frikostigt att låta engagerade unga personer få fortsätta driva vidare kulturverksamheten?
– Först och främst har de en budget och de var tvungna att prioritera. Men att de inte inkluderade oss unga, som beslutet berör, var fel. Men samtidigt, bara några dagar efter beslutet har de gett oss förtroende och inflytande att påverka. Vi är glada för att de gett oss chansen och att detta kan bli början på ett nytt och bra samarbete mellan oss unga och de som beslutar, säger Annie Håkansson och Julia Cockin Wöhlk.

Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef för Värmdö kommun, menar att kommunen kan dra nytt av unga Värmdöbors kunnande och engagemang när ett förslag om vilka lokaler som ska användas tas fram.
– Jag tror det blir en bra mix där alla får vara med och bidra, säger han.

  • Gustav Grändeby