Värmdö Publicerad 10:23, 02 februari 2019

I och med oron för klimatet ökar intresset för hållbara alternativ. Anja Lindh, som driver second hand-butiken Madame von Vintage, märker tydliga attitydförändringar hos köparna.
– Second hand har gått från loppigt till lyx.

 I bilköerna in till jobbet i Stockholm fick Anja Lindh nog. Livet måste ha mer än trafikstockningar att erbjuda, tänkte hon, och sadlade om från lärare till butiksinnehavare.
Nu är butiken, Madame von Vintage i Haghulta-huset, en snart ettårig framgångssaga.

För inte bara lyckades Anja Lindh förverkliga drömmen att driva vintagebutik, utan hon inledde dessutom satsningen i helt rätt tid. Att intresset för second hand är på kraftigt uppåtgående märktes bland annat i december, när det återvunna plagget utnämndes till årets julklapp av Svensk Handel. Även Värmdö företagargala premierade klimatsmarta entreprenörer, och utnämnde Anja Lindh till årets nyföretagare.
– Det har gått bättre än vad jag hade förväntat mig. Men att intresset för återanvändning ökar förvånar däremot inte. För det är uppenbart att den vansinniga konsumtion som länge pågått är orimlig. Nu tänker sig folk mer för eftersom de måste, säger hon.

Miljömedvetna ungdomar
Anja Lindh har alltid haft ett engagemang för miljön. 
– Jag var tidigt idealist, kämpade för barns rättigheter och för att bevara tigrarna och allt möjligt. Ändå kan mitt engagemang inte jämföras med hur insatta mina döttrar är. De vet precis hur mycket vatten och kemikalier det går åt för att producera en t-shirt eller ett par jeans. Dagens ungdomar är jättemedvetna. Det kan komma in tjejer som är här i timmar och tittar på kläder och känner på kvalitetstygerna. Man kan säga att second hand gått från loppigt till lyx. Tidigare fanns fördomar om begagnade kläder som ofräscha, men här är allt tvättat, lagat och ångat. Det är kläder med historia.
– Sen går inte att säga att alla som handlar second hand gör det av miljöhänsyn. Många är på jakt efter klippet. Att hitta en knappt använd Ralph Lauren-tröja för 500 kronor, som annars skulle kosta ett par tusen. Andra söker plagg som får dem att sticka ut. De har second hand som livsstil.

25-årsregel
Nischen för Madame von Vintage är second hand av hög klass. Plaggen ska vara minst 25 år gamla, men det finns betydligt äldre rariteter i butiken. Ur gömmorna fiskar Anja Lindh exempelvis fram en bröllopsklänning från 1890-talet. Somliga plagg säljer hon på kommission, vilket innebär att hon genom sitt kontaktnät står för försäljningen mot en avgift på 50 procent.

Tudelad till näthandeln
Hälften av arbetstiden ägnar hon åt försäljning i butiken, hälften åt försäljning via webben. Ett upplägg som är ett måste eftersom butiken ligger aningen avsides i Haghultahuset. Samtidigt anser hon att just webbförsäljning är en miljöbov.
– Det är hemskt att tänka på hur konsumenter med några klick kan beställa hem tio klänningar för att prova ut en och sedan skicka tillbaka övriga. Extremfallet är handeln från Kina där frakten kostar enormt mycket för miljön. Den oron finns alltid i samband med webbhandel. Två veckors ångerrätt är lagstiftat, men — peppar, peppar — det är faktiskt inte speciellt många som ångrar sig.

Butikens utbud är enbart riktat till kvinnor. Män göre sig icke besvär, och inte heller finns barnplagg.
– Det är kvinnokläder som är min passion. Det är det jag kan. Men jag imponeras över unga män som i dag är intresserade av vintage på ett sätt jag aldrig varit med om tidigare. Det är en tydlig trend. Men kommer de in hit i hopp om att hitta något till sig själva hänvisar jag dem till andra butiker.

Tio second hand-butiker i Nacka och Värmdö

Pinocchio Secondhand, Odelbergsväg 13 b, Gustavsberg. Kläder för barn och vuxna.
• Våffelmakeriet & Second Hand, Skärgårdsvägen 14, Gustavsberg. Inredningen till salu.
• Guldkantens loppis, Hästhagsterassen 1, Gustavsberg. Äldreförening ordnar loppis.
• Gårdsloppisen KuriÅsa, Lilla Barnviksvägen 1, Ingarö. Öppet endast på sommaren.
• Sportbytarna, Ektorpsvägen 2 i Ektorp. Begagnad idrottsutrustning.
• Kitsch och Kuriosa, Ektorpsvägen 4 i Ektorp. Antikaffär i centrum.
• Stockholms Stadsmission, Siroccogatan 20 i Sickla. Stort utbud i köpkvarteret.
• Röda Korsets second hand-butik, Fredrik Jahns gränd 18 b i Finntorp.
• Lindra Second Hand, Planiavägen 15 i Sickla. Brett utbud för stora och små.
• Mollamaia, Värmdövägen 90 vid Nacka station. Barnkläder, leksaker och böcker.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x