Värmdö Publicerad 15:01, 01 februari 2019

Om den stora katastrofen eller kriget kommer så är Värmdökillarna Julian Vogel och Nils Brandsma redo. Inte för att försvara sig – utan för att klara sig på egen hand i sin bunker. NVP var med inför den avslutande delen i filmprojektet Inter-Continental Bunker Mission.

Det finns en bunker, en riktigt duglig sådan, i Torshällsområdet i Värmdö. Det kan NVP, men också MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), intyga.

Under den vanliga villan i Torshäll har en helt fungerande överlevnadsbunker byggts upp, där det ska gå att överleva en kärnvapenattack. Kompisarna Julian Vogel och Nils Brandsma iordningställde den på några dagar, för att sedan testa den i så skarpt läge som möjligt under några dagar.

– Vi är förberedda på att bo här nere i en vecka. Det bestämmer de där uppe, säger Nils och pekar mot filmproduktionsteamet medan han visar upp vattendunkar, gasmasker, matförråd, toalett och ”kök”, men också på britsar och musikinstrument.

För även om det är ett intressant överlevnadsprojekt handlar det också i grunden om Julian Vogels dokumentärfilmsprojekt.

– Vi kommer att filma varandra härnere, och det finns övervakningskameror, förklarar Julian Vogel nöjt, och tillägger: Vi ser fram emot umgås här, och att äta de här militärmatpaketen (matlådor med år 2067 som bäst före-datum).

De båda 25-åringarna är gamla kompisar, uppväxta i Värmdö, men lever normalt sett i som studenter i Holland respektive Skottland. Nu har de sammanstrålat i detta projekt. För att bo under Nils föräldrars hus.

– Vi är ju kompisar sedan länge. Vi har seglat tillsammans, spelat fotboll i Värmdös P93 och gått i skolan ihop. Och vi har alltid intresserat oss för postapokalyptiska saker, förklarar Nils.

– Det var jag som kom på idén. Det var när jag fick syn på MSB:s informationsblad ”Om krisen eller kriget kommer”. Jag läste den och började fundera på vad som stod där, och på vad som verkligen kan hända. Och Nils var inne på samma linje. Eftersom jag studerar och arbetar med film så såg jag möjligheten, säger Julian.

Efter att ha åkt runt i världen för att möta så kallade ”preppers” (människor som preparerar/förbereder sig för att det värsta kan hända) i Polen, USA och Japan avslutar de själva filmandet med överlevnadsprojektet under villan i Torshäll.

Resan till Polen, där de besökte en festival där ”om kriget kommer”-lajvare träffades, var mest för att få upp glädjen och entusiasmen. Resan till USA, där de besökte en öde plats i South Dakota där skyddsfixerade kunde köpa sig en säker skyddsplats, var det mer på allvar – nästan lite läskig.

– Man ska ha klart för sig att folk i USA, och i Storbritannien, har en annan inställning till krig och katastrofer. De har varit med om krig, eller kalla kriget. Och de i USA har en väldigt osund inställning till vapen också. De skulle nog skratta när de såg vårt luftgevär och brännbollsträ, säger Nils.

– I USA tog man det här på stort allvar det var en affärsidé. De sålde fullt utrustade bunkrar till folk, till dem som passade in och hade pengar, förklarar Julian.

Resan till Japan blev mer känslomässigt intressant, och äkta. De besökte området kring det havererade kärnkraftverket i Fukushima, såg förödelsen, och träffade dessutom överlevande från Hiroshima.

– De mötena berör mig ännu, säger Nils.

Värmdöbon Christina Andersson, projektledare för broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som alltså delats ut till samtliga hushåll i landet, var på plats inför Julian och Nils bunkertest. Hon gillade filmidén och tyckte bunkern var bra:

– Vi vet att 34 procent av svenskarna tänkt till och menar att de börjat förbereda sig bättre efter att ha läst vår broschyr. Och vi tycker såklart att det här är ett intressant projekt. Bunkern är bra, de har tänkt på komfort, toalett, värme och vatten. Där går det säkert att överleva ett bra tag.

– Man kan ju filosofera om man verkligen vill överleva en kärnvapenattack. Om det finns något liv att återvända till efter att ha överlevt i en bunker med det allra nödvändigaste. Det är sånt vi kan tänka på härnere, säger Nils och ler finurligt.

Filmen får premiär tidigast i höst

• Inter-Continental Bunker Mission (ICBM som också är den internationella förkortningen för interkontintala ballistiska missiler) är en dokumentärfilm som utforskar survivalism, jordens potentiella undergång, och vår samlevnad med massförstörelsevapen.
• I filmen ger sig barndomskamraterna Julian Vogel och Nils Brandsma, 25 år från Gustavsberg respektive Torshäll, ut för att ta reda på vad som kan hända, hur man ska göra för att överleva, och om det är värt att göra det.
• Filmen är Julian Vogels första, producent är Reece Smith. Filmen är tänkt för den svenska biomarknaden, men också för Storbritannien och har premiär tidigast i höst.

  • Jalmar Carlson