Kultur & Nöje Publicerad 11:12, 07 januari 2019

Efter fyra deltävlingar i Nacka var det i lördags dags för final i tävlingen Nackas bästa poet. På scenen tävlade grabbar mellan 10 och 13 år om vem som kunde ge den vassaste leveransen. NVP träffade några tävlande före finalen.

Varje vecka anordnar Poesikollektivet i Fisksätra Folkets hus poesilektioner. Även om det inte finns några bestämmelser kring ålder eller kön så är majoriteten av de som dyker upp unga killar mellan 10 och 14 år.
– Jag är född och uppvuxen i Fisksätra och alla känner alla. Vi marknadsför oss lite och pratar med folk på gatan, eftersom jag redan känner deras föräldrar eller storebröder så har de kommit. Men poesin är öppen för alla, säger Osama Jowhar.


Flera av deltagarna på poesilektionerna hade också kvalificerat sig till i finalen i Nackas bästa poet 2019 som ägde rum i Fisksätra Folkets hus i lördags. Före finalen har det arrangerats deltävlingar i Nacka Forum bibliotek, Orminge bibliotek, Fisksätra bibliotek och Fisksätra fritidsgård.
Bakom tävlingen står Osama Jowhar, som startade Poesikollektivet för ett och ett halvt år sedan, och som genomfört arrangemanget en gång tidigare. Det var 2017 och planen är att tävlingen ska fortsätta äga rum vartannat år.
– Det roligaste med det här är att barnen får göra det de gillar och att de får en plattform att göra det på. Många av de som kommit till våra poesilektioner visste först inte vad poesi var, men sedan visade vi dem lite klipp och så lärde vi dem det vi kunde. Poesi behöver inte vara svårt om man har tålamod och en vilja att skriva.

Dikter som speglar livet
Poesikollektivet anordnar tävlingen tillsammans med Fisksätra Folkets hus, och med stöd från Nacka kommun och Statens kulturråd. 
I poesitävlingen är det mesta öppet för fri tolkning, men några regler har deltagarna haft att förhålla sig till.
– Vi har en princip att det inte får finnas några svordomar och att dikterna får vara max tre minuter långa, säger Osama Jowhar.

När NVP besökte Fisksätra Folkets hus var det bara ett dygn kvar till finalen och några av finaldeltagarna fanns på plats.
Bland annat Yonis AbdulRahman, 11 år, som inspirerats av storebror Hossein Yassin, som vann tävlingen 2017.
– Jag började poesilektionerna då, en av dikterna i finalen kommer att handla om fördomar om människor.

Vid förra tävlingen dök det upp 150 åskådare. Men inte heller kompisen och tävlingsdeltagaren Ahmed Abdi, 11 år, var nervös.
– Jag tror faktiskt inte det.  En av mina dikter handlar om året 2018, säger han.

Tävlingsjuryn som gav mellan 1 och 20 poäng bestod av två jurymedlemmar på scen (Marouf Hussain och Mohammed Märsta) och föreningen Ung i Fiskis — som agerade publikjury. Till sist var det Yonis Abdul Rahman som stod som segrare. Förutom äran kammade vinnaren hem ett presentkort på Nacka Forum. 


Osama Jowhar, som startade Poesikollektivet, och förra vinnaren av tävlingen Hossein Yassin, 18 år, som är med och håller i poesilektionerna med Osama Jowhar.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x