Sport Publicerad 10:23, 28 januari 2019

När väl Älta IF Hockey gasade på med sin flicksatsning, så har de gått från noll till 40 -aktiva på knappt två år. Den här säsongen har klubben också kunnat presentera sitt första flicklag för seriespel på isen.
– Vi ska växa och bli ännu fler, säger tränaren Mia Björk. 

Fram till 2017 fanns det några enstaka tjejer i föreningen, men då fick de träna tillsammans med killarna. Men sedan Älta IF:s hockeysektion tog beslutet att satsa på flickhockeyn och började hänga upp affischer för prova på-spel i området har det strömmat in tjejer födda mellan 2009 och 2013 till föreningen.

Mia Björk, tränare för flickorna och spelare i föreningens damlag, tror att antalet tjejer ökat så pass mycket på grund av att de haft så roligt på isen.
– Vi började lite smått 2017 men förra året exploderade det och vi mer än dubblerade antalet flickor. Jag tror det är för att folk pratat så gott om vår satsning. Till oss är alla välkomna, ett av våra ledord är ”så många som möjligt så länge som möjligt!”.

Alla tjejer som kommit till klubben har erbjudits ett startkit att låna gratis, enda utrustningen de behövt ta med sig är egna skridskor. Merparten av träningarna sköts av spelare från damlaget.

Finns plats för ännu fler
– Vi vill kunna trycka på att det inte ska behöva kosta så mycket att börja med hockey, en annan sak vi vill trycka på är att flickorna som spelar här ska ha tränare från damsidan. Nu är vi inne på andra året med flickhockeyn och börjar komma i ordning, bland annat har vi ett eget förråd nu, säger Mia Björk.

Har ni en plan för hur ni ska förvalta flickhockeyn och behålla spelarna nu?
– Vi jobbar mycket med att spelarna ska utvecklas utifrån sin egen nivå, och då kan det vara så att vi delar in flickorna utifrån ålder och nivå. Vårt mål framåt är att ha en stege med lag från flickor till junior till senior. Så vi vill växa och bli ännu fler!

Mycket roligt har hänt bara de senaste veckorna för Ältas IF:s flickor och ledare. I helgen fick några av tjejerna spela en kort uppvisningsmatch under periodpausen i SDHL-matchen mellan Djurgården och Brynäs. Därefter fick de hälsa på DIF-spelarna i omklädningsrummet. Tidigare i januari fick Älta IF också beskedet att de fick ta del av NHL-stjärnan Mika -Zibanejads VM-bonus — som han valde att skänka till fem olika flickföreningar.

Älta var ett av de lagen som fick ta emot 60 000 kronor, pengar som man enligt Mia Björk kommer att använda för att svetsa samman tjejerna, genom exempelvis att åka på läger. Hon tror att flickhockeyn börjar slå på allvar nu.

– Vi är verkligen på väg mot ett skifte, det ploppar upp hockeyskolor för flickor och ser man till senior-sidan så blir det fler och fler damlag. Till och med mammor börjar spela för att de har döttrar som gör det. Jag började spela när jag var 30 år, och det är det roligaste jag gjort!

Mathilda Bak, nio år, utvecklar varför sporten är så rolig.

– Jag gillar hockey för att det är en snabb sport och för att jag älskar att åka skridskor och skjuta hårda skott.

 

  • Gustav Grändeby