Sport Publicerad 14:13, 20 december 2018

En kvartett med förkärlek för att springa långt har startat ett Värmdölopp — samma dag som ett annat lopp äger rum på en annan ö i Stockholm. 
– Vi tyckte det var lite roligt och kaxigt, säger äventyraren Kristina Paltén, som även är känd för att ha sprungit genom Iran.

Gustavsbergsparet Kristina Paltén och Fredrik Lindblad har tillsammans med vännerna Anders Lundh, Kopparmora, och Ola Brorsson, Hemmesta, startat loppet
Värmdö ultra som är 60 kilometer långt och slingrar genom Värmdös natur.

Redan nu har anmälningarna börjat trilla in till ultraloppet den 28 september, som startar i Lillsved och slutar i Gustavsberg. Ett inte helt självklart valt av datum, eftersom Lidingöloppet (30 kilometer) äger rumma samma dag.
– Vi tyckte det var lite roligt och kaxigt, vi vill gärna vara en uppstickare. Men egentligen tror jag att folk som vill pröva på sex mil inte är så intresserade av tre mil. Men vi tänker ändå att hos oss får de dubbla njutningen till halva priset, säger Kristina Paltén och skrattar.

Känd från flera äventyr
Kristina Paltén har gjort sig känd för sina äventyr. Ett av dessa är när hon sprang 184 mil genom Iran, en upplevelse som hon också skrivit om i boken Den rädda löparen som gavs ut i mars i år. 

Hon har även sprungit från Turkiet till Finland (384 mil). Senaste äventyret var i maj när hon satte nytt svenskt rekord i Ungern i sexdagarslöpning, där hon avverkade 72 mil. 

Nu har hon tillsammans med vänner och ultralöpare från Värmdö sett till att ta äventyret till hemma-
plan i stället.

– Vi tyckte att det var märkligt att det inte fanns en ultratävling här ute på Värmdö. Det som vuxit inom ultralöpning är just traillopp. För det är Värmdö perfekt, här finns så mycket och vacker natur!

”Jättefin sträckning”
De fyra Värmdöborna bestämde sig för att starta loppet för några månader sedan. Redan nu har de fått sponsorer, bland annat Artipelag, Fredriksborgs hotel, Delselius i Grisslinge och gymmet Body Joy i Gustavsberg.

När alla marktillstånd har getts ska bansträckningen gå via bland annat Fredriksborgs fästning, skogarna i Norrnäs, Säby gård, Grisslinge och Artipelag.
– Det är en jättefin sträckning där löparna får springa i natur med guldgrön mossa, på stenhällar med utsikt över havet och genom små samhällen och ekängar. Vi vill att folk ska se ställen de normalt inte brukar besöka, säger Kristina Paltén.

Anordnar också stafettlopp
Arrangörerna har bestämt att maxantalet deltagare är 100 personer till 60 kilometersloppet. För de som vill springa stafetten är antalet lag satt till max 20. Kristina Paltén berättar att de inte kommer att dela ut priser som är kopplade till tider.
– Jag tycker att ultralopp handlar om att det är du mot distansen, sedan är det en social sport där man stöttar varandra. Det handlar mer om att utmana sig själv på sin egen nivå. Jag tror att de som kan springa 15-20 kilometer även klarar av sex mil. Det är inte så macho som man tror med ultra, blir man trött så kan man gå i stället!

  • Gustav Grändeby
 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x