Anrik villa rustas
till paradvåningar

Värmdö Publicerad 09:56, 25 oktober 2018

Efter 18 års förfall är det nu klart att anrika Villa Strandvik från 1911 ska byggas om till fyra paradvåningar. Bakom projektet står Sisyfosgruppen, kända för att ha rustat Venngarns slott och för att nyligen ha köpt Dragon Gate.

Det är som att kliva rakt in i en engelsk pub i början av förra seklet. Mörka träväggar, fasta bänkar och olikfärgade handblåsta glasfönster. En trappa upp kan man nästan förnimma Gustavsbergsfabrikens tekniske chef Axel Odelberg och hans engelska hustru Maud sittande i den ljusa, men nedgångna,
salongen med utsikt över Farstaviken.

Sedan år 2000, då JM köpte KF:s markinnehav, har Villa Strandvik fått förfalla till mångas sorg. Men nu kliver Sisyfosgruppen in för att rädda villan, som ska omvandlas till fyra paradvåningar.
– I Stockholm finns det otroligt många paradvån-
ingar, men inte så mycket i Nacka och Värmdö. Det finns köpstarka grupper härute som inte vill bo i villa och inte i stan. Det blir lite som Östermalm goes Gustavsberg, säger Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen.
De fyra våningarna kommer att vara mellan 154 och 260 kvadratmeter stora, och kommer att upplåtas med äganderätt.
– Vi har valt att göra stora lägenheter för att bevara huset och dess karaktär. Varje plan blir en egen lägenhet. Huset har helt klart potential att användas på annat sätt, men detaljplanen anger att det ska vara bostäder och vi har att förhålla oss till den, säger Olle Larsson.

Pub med uteplats
Engelska puben, lägenheten längst ner, på 201 kvadratmeter kommer att få en egen uteplats, utgångspriset är 9,5 miljoner kronor. För den största lägenheten på plan två får man betala 11,5 miljon kronor.
– Vår dröm är att hitta kunder som älskar huset lika mycket som vi gör , inte bara en köpare som vill ha ett boende. Vår målgrupp är de som bor här ute, och de som har en stark koppling till Gustavsberg och Värmdös historia. Till och med kyrkan eller kommunen skulle ju kunna köpa en lägenhet, det finns ju ett allmänt intresse. Det blir ju inte högre kvadratmeterpris för att man köper en dubbelt så stor lägenhet, och kvadratmetermässigt blir det inte dyrare än nyproduktion, säger Olle Larsson.

Får 80-sidig bok om huset
Sisyfosgruppen har tagit sig an många utmanande projekt, bland dem kan nämnas omvandlingen av Venngarns slott och dess gamla alkoholistanstalt till ett modernt slott och bysamhälle. Nyligen har gruppen köpt spökhotellet Dragon Gate utanför Gävle. Gruppen har tillgång till historisk och antikvarisk kompetens.
Olle Larsson är ekonom i grunden men har ett stort intresse för historia och har gett sig den på att förändra synen på byggbranschen. Den som köper en lägenhet i Villa Strandvik får med sig en 80-sidig bok om huset.
– Vi arbetar med gamla hus och att ge dem nytt liv. Alla hus vi möter har byggts på drömmar, från 1600-talsslottet Venngarn till 1980-talets kinesiska dröm om ett kulturcentrum. Och när vi tar över ett projekt, får jag ofta en tår i ögat, för det är egentligen drömmar som blivit bortglömda. Många är otroligt tacksamma för vad vår organisation arbetar med.

Byggstart för Villa Strandvik blir i början av januari, och i oktober 2019 hoppas Olle Larsson att Villa Strandvik ska vara färdigrustad.

Uppfördes 1911 som privatbostad åt brukspatronens son

Villa Strandvik uppfördes ursprungligen som privatbostad under 1911 åt Gustavsbergsfabrikens tekniske chef Axel Odelberg och hans hustru Maud. Det är oklart vem som ritade huset. Släktingar till Axel menar att det var han själv, andra tror att det kan ha varit Ferdinand Boberg.
Det sägs också att makarna Odelberg inte var överens om hur huset skulle se u. Därför blev det en rund form på ena sidan och en spetsigare på andra. Det var under Axels fars, brukspatron Wilhelm Odelbergs, ledning som porslinsfabriken formades till en framgångsrik miljonindustri och samhället Gustavsberg byggdes upp.
Paret Odelberg bodde i huset fram till 1937, då familjen sålde fabriken till KF och lämnade Gustavsberg.
Strandvik har sedan tjänat som tjänstemannamäss på 1940-tal-
et och blev i slutet på 1950-talet fabrikens representationshus fram till mitten av 1980-talet, och har därefter varit brukshotell, kontor och behandlingshem.

  • Charlotta Westling