SD-topp lämnar uppdrag – på partiets uppmaning

David Bergquist, SD. FOTO: Ryno Quantz
VAL 2018 Publicerad 09:39, 13 september 2018 Uppdaterad 09:43, 13 september 2018

David Bergquist, förstanamn på Sverigedemokraterna Nackas lista inför valet, har ombetts lämna sina uppdrag i partiet. 
– Partiet uppmanar inte företrädare att lämna sina uppdrag lättvindigt, säger Christian Krappedal, pressekreterare hos SD.

Det var under fredagen innan valet som David Bergquist, ordförande för SD i Nacka, blev uppringd av partiets riksombudsman för Stockholmsdistriktet. Under samtalet fick han veta att han, och ett antal andra personer inom partiet, uppmanades lämna sina uppdrag.

– I praktiken innebär det att vi inte längre är valbara. Det är tydligen ett antal personer inom partiet som man vill stryka, alltså återkalla kandidaturen för, säger David Bergquist.

Vet du varför du blivit ombedd att lämna dina uppdrag?
– Jag har inte fått så mycket så mycket information. Men jag har blivit ombedd att lämna, och det besked som jag har gett är att jag lämnar de uppdrag jag har – posten som ordförande i Nacka och valberedare i Tyresö. Jag har inte fått något besked efter det, så jag vet inte vad som är formellt beslutat.

Hur känns det?
– Det känns ju inte så roligt. Speciellt inte när man varit med och kampanjat, tagit ut semester och lagt många timmar på valarbete. Det är ju minst tiotal timmar om dagen de senaste veckorna.

I juni skrev tidningen Dagens ETC att David Bergquist i maj deltagit i ett möte arrangerat av veteraner inom den högerextrema rörelsen, vilket NVP också rapporterat om. David Bergquist själv uppger att han åkte till platsen inte för att vara med på ett möte, utan för att lyssna på ett föredrag om 68-vänstern – som han dock missade på grund av att han fastnade i trafiken. Han har också uppgett att han inte var medveten om vem som stod bakom arrangemanget.

Christian Krappedal, pressekreterare hos SD, bekräftar i ett mejl till NVP att David Bergquist har blivit ombedd att lämna sina uppdrag men ger ingen förklaring till varför.

– David Bergquists personärende ligger just nu under hantering i partiets medlemsutskott. När vidare besked eller beslut finns att tillgå, kommer vi att kommunicera detta. I övrigt låter vi våra interna arbetsrutiner i detta ärende stanna just internt.

Han fortsätter:
– Partiet uppmanar inte företrädare att lämna sina uppdrag lättvindigt. Om uppmaningen inte hörsammas tar vi ställning till om partiet går vidare med ett personärende som kan sluta med uteslutning.

Varför meddelades David Bergquist så nära inpå valet?
– Partiet har hanterat flertalet personärenden i nära anslutning till detta val, säger Christian Krappedal.

  • Anna-Karin Blom

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x