FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Sandra Kassman, 27, från Järla, spelar Jesus i ”Jesus Christ Superstar”.

Nu kan hon kalla sig för ”superstar”

Kultur & Nöje 16:41 | 22 juli 2018

Det är inte många som vågar kalla sig ”superstar” – men Sandra Kassman kan göra det utan att förhäva sig. Med start fredag spelar hon rollen som Jesus i Andrew Lloyd Webbers världsberömda musikal.

Sedan början av 1970-talet har ”Jesus Christ Superstar” varit en av världens mest älskade musikaler. I handlingen följer vi Jesus och Judas under de omtumlande dagar i Jerusalem som leder fram till Jesu korsfästelse. I andra bärande roller har vi lärjungarna, kung Herodes, Pontius Pilatus – och som ni märker rör det sig mest om män.

#MeToo-inspirerad
Men inte i den version som spelas fem gånger på Eric Ericssonhallen med start fredag. Här har traditionerna inte bara utmanats utan ställts på ända. Produktionsteamet har, bland annat inspirerade av vad som framkommit under #MeToo-rörelsen, önskat belysa problemen i den mansdominerade scenkonstbranschen. Därför får Andrew Llloyd Webbers och Tim Rices klassiska musikal en feministisk tvist, där alla roller som traditionellt spelas av män istället gestaltas av kvinnor och vise versa. Lämpligt nog sker dessutom premiären för denna könsöverskridande uppsättning i samband med Europride.

Och i rollen som ”The Superstar”, alltså Jesus Kristus, ser vi Sandra Kassman, 27, från Järla.

– Så stor skillnad kommer det inte bli bara för att det är kvinnor som gestaltar Jesus och lärjungarna. Berättelsen och grundbudskapet förblir detsamma. Däremot är det en positiv metafor, en symbol, för samhället i stort att låta en kvinna spela en så ikonisk roll. Produktionsteamet Mörk, Malm & Gardelin arbetar för att just lyfta fram kvinnor och kvinnors historier, låta kvinnor ta mer plats, säger hon.

Sandra Kassman, som är född och uppvuxen i Järla, och redan som fyraåring började sjunga i kör i Värmdö, har en spännande bakgrund där hon virvlat runt på diverse skolor och scener i världen. Musikaldebuten gjorde hon som sexåring, tillsammans med Anders Ekborg, Helen Sjöholm och Peter Jöback i ”Kristina från Duvemåla”, där hon spelade ett av Kristinas och Karl-Oskars barn. Kärleken för sång och scenkonst var omedelbar och sedan dess har Sandra Kassman förädlat sin talang på skolor och scener i Boston, London, Köpenhamn och Edinburgh.

Drömroll i Köpenhamn
Rollen som Jesus i ”Jesus Christ Superstar” är hennes professionella debut på hemmaplan.

– Det var roligt för i julas satt jag i bilen med pappa och lyssnade på ”Jesus Christ Superstar” och sa att Jesus vore en drömroll. Men just bara en dröm, eftersom Jesus ju är en man. En vecka senare träffar jag av en tillfällighet producenterna som ska sätta upp den här kvinnliga versionen av musikalen och fick göra en audition.

Och drömrollerna tar inte slut där. Dagen efter sista framträdandet som Jesus i Eric Ericssonhallen drar Sandra Kassman iväg till Köpenhamn för ett nytt prestigeuppdrag.

– Jag ska dels vara med i ensemblen, dels vara understudy för huvudrollen Christine Daaé i ”The Phantom of the Opera” på Det Ny Teater. Det är det absolut största jag hittills gjort.

Det går bra nu! Om du tvingas skryta: Vad skulle du säga är din stora talang?
– Jag hoppas att det är en förmåga att beröra människor med framför allt min sång. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att lyfta fram att det är en laginsats. Oavsett vilken produktion man arbetar med gör man det tillsammans. Alla är lika viktiga. Det är viktigt att förstå. Och om man har turen att få hålla på med det här yrket länge och göra roller som man har drömt om tror jag att det är en otroligt viktig egenskap för att hålla sig centrerad och komma ihåg vad det handlar om. För det handlar inte om oss på scenen, utan om dem som kommer och tittar, säger Sandra Kassman.