FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Omstridd fastighet.

G-studion utreder
eget fastighetsköp

Värmdö 11:35 | 10 juli 2018

Ateljéföreningen G-studion går vidare med idén om att själva ta över sina lokaler. Nu har föreningen fått stöd från kommunen för att utreda hur det skulle kunna genomföras.

Kommunens planerade försäljning av Dekorhuset och G-studion, där ateljéföreningen G-studion håller till, har fått mycket uppmärksamhet under våren. Flera intressenter finns för att köpa fastigheten, som enligt kommunen är i stort behov av renovering, och bud i 20-miljonersklassen har lagts.

Men konstnärerna har högljutt protesterat mot säljplanerna, av oro för att tvingas lämna lokalerna och i maj beslutade kommunstyrelsen att skjuta upp affären till i höst eller vinter.

Faktum är att G-studion redan för två år sedan lade ett bud på fastigheten, men det föll då kommunen inte ville gå i borgen.

Nu gör konstnärerna ett nytt försök. De har sökt och fått 25 000 kronor från Värmdös kultur- och fritidsnämnd för att göra en förstudie kring föreningens förutsättningar att köpa fastigheten. Även Stockholms stad och landstinget har sagt ja till att stödja förstudien.

Tre scenarier ska tas med i utredningen: Att föreningen köper och förvaltar fastigheten, att man inleder ett samarbete med en investerare som köper fastigheten eller att man flyttar från lokalerna och bygger upp en likvärdig infrastruktur någon annanstans.

– Vi vill ju inte flytta. Men vi tar med det som en punkt ändå, för att vi vill visa hur svårt det skulle vara att skapa något som liknar våra nuvarande lokaler. Det viktigaste för oss är att det blir ett långsiktigt ägande på ett eller annat sätt. Utredningen behövs för att se vad som passar bäst och vad som är mest realistiskt, säger Ylva W Franzén, vice ordförande i föreningen.

I december räknar G-studion med att kunna lägga fram ett konkret och genomförbart förslag till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, är positiv.
– Jag har redan från början sagt att de bästa ägarna vore konstnärerna själva. Jag ser det som fullt rimligt och möjligt att de köper fastigheten, säger hon.

Under hösten kommer kommunen, enligt Deshira Flankör, att gå ut brett i en försäljningsprocess för att fånga upp alla eventuella intressenter.