FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Claes Grundsten skildrar vandringar i Europa i ny bok.

Till fots bland Europas berg

Kultur & Nöje 11:27 | 20 juni 2018

Claes Grundsten, Ingarö, skildrar Europa i en ny reportagebok. Till fots och med kamera har naturfotografen besökt bergskedjor bland annat i Spanien, på Island och Kreta. Men en vandring kan lika väl starta i Nacka.

Boken ”Vandra i Europa” innehåller personliga texter om 31 landskap. Och den ska väcka drömmar, enligt Claes Grundsten. Också hans egna vandringar börjar med en ”hemmadröm”.

– Det finns en stor variation i Europa, i förhållande till dess yta och hemmadrömmar med en karta är det perfekta sättet att hitta något att prova.

En vandrares hastighet — tre till fyra kilometer i timmen — är en fart vi skapats för, menar han. Och det är en hastighet som passar en fotograf.
– Man hinner hela tiden assimilera miljöerna och ingenting svischar förbi. Det är optimalt och man stannar lätt. Som fotograf stannar man mycket.

Reportagebilder fångar han i ögonblicket:
– Det här är en reportagebok, med bilder som stödjer berättelserna. De visar hur det ser ut på plats och är  inte konstnärliga bilder. Det är både bilder på vandrare och på landskapen. Annars utelämnar jag människor
eftersom de blir huvudobjekt i bilderna.

Som en målare
Men är det speciella motiv, eller konstnärliga bilder, kan det bli långa stopp.
– Jag har modern utrustning där man kan jobba mer på fri hand, men ett stopp på en halvtimme med stativ vid en sten kan göra ens sällskap rastlösa, så konstnärliga bilder vill jag helst ta när jag är helt ensam, för att det är så uppslukande. Då jobbar man som en målare och vill inte ha folk omkring sig.

 

 

Vilka är dina favoritvandringar i den nya boken?
– Tatrabergen (på gränsen mellan Polen och Slovakien, reds. anm) är ganska okända men otroligt natursköna. Jag var där första gången för tre år sedan i oktober, och vi överraskades av snöväder vid den heliga sjön Morskie Oko. Det kom snö och landskapet blev utomjordiskt vackert. Den bilden är annorlunda. Sen är ju Island det mest fotogeniska landskap man kan tänka sig. Bilderna blir konstnärliga bara av färgerna och landskapet.

Men det är inte bara exotiska vandringar långt borta han berättar om. Den närmaste börjar vid Söderbysjön i Nacka.
– Sörmlandsleden är den äldsta svenska långvandringen i låglandet och börjar där. Där har jag gått i många år. Området norr om Gnesta är ett favoritområde ­— det är sjörikt och med vildmarkskaraktär, i den mån man kan få vildmark i södra Sverige — och det är det området jag skildrar i boken. Och Tyresta nationalpark är en pärla.
Det är det vilda är det som fascinerar Claes Grundsten mest, och att det blir bergslandskap beror på färdsättet.

– Vandrare söker sig naturligt till topografi och till bergslandskap. Man undrar hur det ser ut på andra sidan ett pass eller i fortsättningen av en dal. På slättland är det inte samma sak. På kontinenten finns det också kulturlandskap i bergslandskapen.