Anrika Sandhamns Seglarhotell säljs

Skärgården Uppdaterad 15:06 01 juni 2018

Anrika Sandhamns Seglarhotell är till salu. Hotellet har haft lönsamhetsproblem i många år, och efter 20 år ger ägaren Hans Mellström upp. Det skriver Dagens Industri. I morse informerades personalen om beslutet.

Efter 20 år har IT-miljonären och båtentusiasten Hans Mellström bestämt sig för att sälja det anrika Sandhamns seglarhotell. Beslutet kommer, enligt Dagens Industri, efter åratal av förluster för verksamheten och en sviktande hälsa för Hans Mellström.
– Känslomässigt har detta varit ett otroligt svårt beslut. Efter att i 20 år ha verkat med själ och hjärta för att utveckla Seglarhotellet till vad det är idag så känner Hans Mellström att det vid 76 års ålder och sviktande hälsa att det är dags att sälja, säger Katarina Nyberg, Vd, på Viamare Invest AB.

Redan för två år sedan gick hotellet med förlust och tvingades göra stora personalneddragningar som NVP berättat. Dessutom meddelade ägarna Viamare att hotellet skulle bli ett renodlat konferenshotell vintertid, och att man slutade med verksamheten för privatgäster under lågsäsong, på grund av svårigheter med att kombinera privatgäster och konferensgäster.

Seglarhotellet har haft lönsamhetsproblem under lågsäsong ända sedan starten 1999, då Hans Mellström, 76 år, bestämde sig för att, via sitt bolag Viamare Invest, satsa på Seglarhotellet.

Men det hjälpte inte. I morse fick personalen besked från Hans Mellström om att han bestämt sig för att sälja Sandhamns Seglarhotell. I nästa vecka kommer hotell, restaurang och andra byggnader att läggas ut till försäljning. Hotellet har idag cirka 12 tillsvidareanställda, förutom säsongspersonal under sommaren.
– Hotellet med fastigheter är till salu men verksamheten fortsätter precis som vanligt, vilket gör att ingen av de anställda berörs, säger Katarina Nyberg.

Till DI säger Hans Mellström att det känns sorgligt men att man gjort en stor insats för att bygga upp verksamheten på Sandön, och att det kommit hela ön till glädje. "På Sandhamn finns det idag en livlig företagarverksamhet, framåtanda och framtidshopp. Jag är helt säker på att det även i framtiden kommer att uppenbara sig fler utvecklingsmöjligheter även för Seglarhotellet" säger han vidare.

NVP har sökt Hans Mellström och vd Pär Björkänge utan att lyckas nå dem.