FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Kalle Schröder anpassar sin restaurang Storstugan till att Hellasgården är en friluftsanläggning. Det måste vara lagom flott.

Mat för både tjusiga
och leriga gäster

Älta 10:55 | 03 juni 2018

När Kalle Schröder flyttade tillbaka till Hästhagen, där han är uppväxt, bestämde han sig för att göra det han länge drömt om – ta över restaurangen i Hellasgården. Nu är han inne på andra sommaren.
– Jag är livrädd för att det ska börja kännas för flott.

Calle Schröder

Ålder: 45 år
Bor: Hästhagen, Nacka
Gör: Driver restaurang Bleck vid Lilla Blecktornsparken på Södermalm och restaurang Storstugan i Hellasgården.
Kuriosa: Var med och startade upp Terrassen på Fredsgatan 12, har även varit delägare i klädföretaget Acne.

För nästan två år sedan kontaktade Kalle Schröder ägaren till restaurangen i Hellasgården, egentligen bara för att annonsera att han gick i köptankar om det någon gång fanns intresse att sälja. Sedan gick det snabbt. I december 2016 tog han över restaurang Storstugan, och efter en månads renovering öppnade han upp restaurangen vid årsskiftet.
– Jag rev ut all plast och ersatte det med trä, sten och skinn. Sen såg vi till att öppna upp eldstaden. Jag ville komma i gång snabbt, för högtiden för oss är faktiskt under vintern. Då är det mycket folk vid Hellasgården, säger han.

Kalle Schröder berättar att han är mer än nöjd med omsättningen och att den i år är 40 procent högre jämfört med förra året. Hans matfilosofi är enkel mat lagad från grunden, gärna med närodlade råvaror.

Bageri och after work
– Det är 15 procent dyrare här än det var tidigare, men det är för att råvarorna är dyrare. Jag tycker att våra priser ligger bra och de rätter vi har är lagade från grunden. Det ska finnas något för alla.

Nu har restaurangen även öppnat ett bageri i källaren, dessutom har de precis satsat på after work på fredagar då restaurangen stänger klockan 22. Målet är att alltid ha något slags tema på fredagskvällarna.
– Många har tyckt att vi stängt för tidigt, men det är på dagtid de flesta är här. Men från och med nu så har vi öppet på fredagskvällarna. Hittills upplever jag att det är samma gäster som dyker upp då som brukar vara här. Ältabor som kan hoppa av bussen och ta ett glas vin och en bit mat, för att sedan hoppa på bussen igen och åka vidare hem.

Destination i skogen
Kalle Schröder berättar dock att restaurangen har en stadig tillväxt av gäster, där många bor på Södermalm och i delar av söderort.
– Vi ligger närmare Söder och Bagarmossen än till exempel centrala Nacka. Det är klart att vi vill fortsätta utvecklas och i framtiden kanske restaurangen ses som en matdestination i skogen.

Men det ligger i ett friluftsområde, så hur fint får det bli? Det måste väl ändå gå att komma in svettig utan att skrämma slag på gäster och krögare.
– Jag är livrädd för att det ska börja kännas för flott här, däremot är jag mån om att det ska vara omsorgsfullt. Men det är en fin balans, vi väljer bort dukar och heltäckningsmattor och tar gärna mot leriga mountainbike-cyklister, säger Kalle Schröder.