FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Lena, Ellen

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
18 augusti 2019

Jorden runt i Nacka och Värmdö

Nacka/värmdö 14:48 | 27 juni 2018

Skralt i kassan? Skenande klimatångest? Eller bara sugen på att ­utforska ditt närområde? NVP har sammanställt några besöksmål som varken kräver flygresor eller långsemester. Här hittar du världen på hemmaplan.

Australien: Björkvik

Vindsurfare flockas till den steniga stranden på Ingarö, precis som till Australiens kuster. Dessutom är området en välbesökt dykningsplats, eftersom tillgängligheten är så god med en bra istigningsplats. Men här finns inget barriärrev, utan ­snarare ”lite sjögräs, stenar, fisk och skrot”, enligt utsago på en ­dykarklubbs hemsida. ­Björkvik sägs även vara ormtätt, men reptilerna har knappast samma gifthalter som down under.

 

Kongofloden: Sicklasjön

Kanske haltar jämförelsen en aning, men om man glider fram i en tyst kajak från Sickla kanal via ­Sicklasjön till Järlasjön finns helt klart likheter med den centralafrikanska floden. Växtlighet som hänger ner över vattnet, intensivt fågelliv och lurpassande bävrar som med lite god fantasi kan misstas för krokodiler. Kajaker finns att hyra på Sjöstaden kajak.

 

Japan: Yasuragi

Kopplingen är given. Spa- och konferensanläggningen Yasuragi vid Hasseludden har etablerat sig som ett besöksmål med japanska förtecken. Byggnaden ritades på 1970-talet av den japanske arkitekten Yoji Kasajima, själva badet är inspirerat av onsen (japanska heta källor), i restaurangen serveras japansk mat och trädgården är anlagd efter japanska principer. Fram till den 12 augusti pågår här en utställning med Lisa Larsons keramik — Gustavsbergskeramikerns bulliga figurer är super­poppis i mangans hemland.

 

Berlin: Nobelberget

Svettiga klubbnätter varvat med barnvänliga loppmarknader med veganmat och hantverksöl. Den som längtar till Berghain eller en Flohmarkt i Prenzlauerberg behöver inte ta sig längre än till Nobelberget i Sickla. I sommar spelar hiphopstjärnan Anderson .Paak (den 4 juli), och väl­besökta Nobelberget marknad hålls några gånger per sommar.

 

Franska rivieran: Sandhamn

Lyx och flärd, hett turistmål, välbesökt hamnområde … En tur till Sandhamn kan duga gott som ­alternativ till Cannes- eller Niceresan. Frankrikekoppling finns även vid Trouville, Sandöns största strand, som lockar med sin vita sand, 20 minuters promenad från hamnen. Namnet Trouville, som tillkom i slutet av 1800-talet, härstammar dock inte från Rivieran, utan från en badort i Normandie.


Copacabana: Grisslinge havsbad

Beachvolley, varma bad (nåja), mängder av solbadare och en oändlig sandstrand (nåja igen). Värmdös eget Copacabana är självklart det välbesökta vattenhålet invid väg 222. Här finns bland annat gästbrygga, kiosk, restaurang, konditori, utedusch, boulebana och lekplats. Den 2 till 5 juli anordnas ett gratis ­parkourläger för barn på stranden.