FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Ulf Lewin, Jan-Olof Landqvist, Michael Larkner och Björn Ulfvin visar stolt upp Evert Taubes original till Brevet från Lillan.

Evert Taubes brev
till Lillan kom hem

Värmdö 11:39 | 10 juni 2018

Evert Taubes original till ”Brevet från Lillan” har kommit ”hem” till Stavsnäs. Det kan komma att ställas ut om Susegårda görs till ett Taubehus.

”Brevet från Lillan” beskriver hur Evert och Astri Taubes dotter Ellinor 1935 sitter i familjens skjul på Sjösala, en knapp kilometer sydost om vinterhamnen, och längtar efter sin pappa, som är bortrest till San Remo.

Evert och Astri Taube bodde, på Sjösala från 1928 och framåt, och genom visor och konst gjorde de området till en symbol för den svenska sommaren. Familjens skjul, som Ellinor nämner, står kvar nedanför Orrberget.

Kommunala bolaget Värmdö hamnar har planer på att utveckla Stavsnäs vinterhamn, som NVP berättat, och tillsammans med Taubesällskapet vill man nu göra fastigheten Susegårda till dels ett centrum för en stugby, och dels till ett Taubehus.

Enligt Värmdö hamnars vd, Michael Larkner, är det som ett led i de planerna man nu köpt originalet till Evert Taubes ”Brevet från Lillan”, för att det ska kunna ställas ut, tillsammans med konst av Evert och Astri Taube.
– Brevet kom ut på marknaden och vi tyckte det var ett bra tillfälle. Inköpet nu är en del av Stavsnäsprojektet, som planerats sedan 2010. Det senaste året har vi samtalat med Taube-sällskapet om ett kulturhus med Taubeinriktning i Suseboda, som vi äger.

Huset är ritat av Ferdinand Boberg och enligt vissa uppgifter vistades Evert Taube en del i huset.

Taubehus kan stå klart 2022
Nu inväntar man att detaljplanen för området fastställs. Förhoppningsvis sker det i oktober.
– Makarna Taubes konst finns i dag nedpackad på Nationalmuseum. Den skulle kunna visas, samt bronsskulpturer av Astri i trädgården, säger Michael Larkner.
– Den stora nöten är hur man kan få ekonomi i huset, men i och med att ha det kopplat till stugbyn har vi en kommersiell bas. Då klarar vi bemanning.

En större hamn i Stavsnäs är det som prioriteras och tidigast 2022 kan ett Taubehus stå färdigt.
Jan-Olof Landqvist är med i projektet som representant för Taubesällskapet:
– Sällskapet har visat intresse för att göra ett Taube-hus av Susegårda. Nu vill också Värmdö hamnar jobba för att göra det, säger han.