FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Moa Lindholm är en av de elever som snart tar studenten från Värmdös nyaste gymnasium: Mälardalens ridgymnasium.

Snart rider första kullen studenter ut

Värmdö 13:30 | 09 maj 2018

Flätning, longering, ridterapi och avel. På Värmdös minsta och nyaste gymnasium hålls lektioner i det mesta som rör hästar. Snart springer den första gymnasiekullen ut på grönbete.

Mälardalens ridgymnasium

Gymnasiet består av två skolor, den ena i Västerås och den andra i Gustavsberg. I Västerås startade skolan 2007 och i Gustavsberg 2015.
Skolan i Gustavsberg har plats för 75 elever, men just nu går där bara 25, varav ungefär hälften bor i Nacka eller Värmdö.

Bara någon kilometer från de framväxande stadskvarteren i hamnen ligger något betydligt lantligare: Skärgårdens rid- och friskvårdscenter. Här huserar Mälardalens ridgymnasium, som både är kommunens minsta gymnasium, med sina 25 elever, och det nyaste. Skolan drog nämligen igång hösten 2015 — vilket betyder att årets treor är de första som tar studenten från skolan.

NVP träffar tre av dem, för att prata om en ganska ovanlig gymnasietid, där de får varva teori med praktik.
– Om vi till exempel har läst om hästens kroppsdelar har vi först haft en genomgång i klassrummet, och sen gått till stallet och satt post it-lappar på hästarna, säger Hilda Oxenborg.

Ger högskolebehörighet
De har minst två ridpass i veckan. Vid sidan om ordinarie lektionsundervisning — skolans utbildning ger högskolebehörighet — får eleverna kunskap om olika hästrelaterade ämnen, som djurets anatomi, flätning av manar och ridterapi. Ibland förlägger lärarna exempelvis mattelektioner till stallet, och i utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd praktik.

Till skolan hör fem hästar, som eleverna turas om att ta hand om.
– Det är viktigt att lära eleverna att det kan vara tufft att jobba med hästar, med långa dagar och mycket hårt arbete. När jag undervisar har jag mycket fokus på ergonomi och hur man kan underlätta arbetet, säger läraren Mia Fredriksson.

Samarbete med ridskola
Några av skolans lärare, liksom rektorn, jobbar även på systerskolan, Mälardalens ridgymnasium i Västerås, som startade 2007.
– Vi ville hitta ett till ställe i Mälardalsregionen som skulle passa bra, men det fick inte ligga för nära Västerås. Här i Gustavsberg kunde vi samarbeta med ridskolan, och ha ridlektioner och lektionssalar på samma ställe, säger skolans rektor Peter Ledin.

Den första tiden på skolan i Gustavsberg var lite ostadig, enligt eleven Hilda Oxenborg.
– Men det har blivit bättre och bättre. Vi elever har alltid sagt som det är, och skolan har tagit till sig och förbättrat sig, säger hon.

I tredje årskursen på skolan kan de elever som vill ta hästskötarexamen, men det är inget måste.
– Om man tar examen får man ett certifikat på att man har en gedigen hästskötarutbildning, utöver gymnasieexamen. Då brukar det vara ganska lätt att få jobb, bland annat inom travnäringen, säger Peter Ledin.

Olika yrkesdrömmare
Bland de elever som gått klart utbildningen i Västerås jobbar några med hästar, berättar han.
– Men de flesta läser vidare på högskolan efteråt, några inom hästyrken, och har hästarna som ett stort intresse.

Framtidsdrömmarna hos de elever som NVP träffar ser olika ut. Ronja Wendelin funderar på att bli hovslagare, medan Moa Lindholm vill bli veterinär. Hilda Oxenborg har planer på att plugga vidare till socionom, och tror att hon då kommer att ha nytta av sin gymnasieutbildning, liksom i vuxenlivet i stort.
– Man lär sig att ta mycket ansvar. Jag vet att många arbetsgivare gillar att anställa hästtjejer, eftersom de ofta är så arbetsvilliga. Dessutom är vi vana att hantera stora djur, vi kan styra dem och vi har makten, så jag tror att vi vågar säga till när något är fel, säger hon.