FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Julia Mengarelli och Peo Thyrén.

Fans berättar historien om Noice

Kultur & Nöje 10:25 | 16 maj 2018

Den 17 mars 1980 visades Måndagsbörsen på tv och dagen efter var Noice från Gustavsberg ett av Sveriges populäraste band. Julia Mengarelli har varit ett fan sedan dess och står nu bakom en utställning om ett band som blivit en ”rörelse”.

Noice 1977-1982

Bandmedlemmar repade första gången på Klostervägen i Gustavsberg 1975 och Noice skapades 1977 av Hasse Carlsson, sång och gitarr, Freddie Hansson, klaviatur, Peo Thyrén, bas och Robert Klasen, trummor. De avlidna medlemmarna Freddie Hansson och Hasse Carlsson har ersatts av Johan Karlberg och Funky Dan Larsson. De var mellan 15 och 18 år gamla när de fick ett genombrott och albumen ”Tonårsdrömmar” 1979, ”Bedårande barn av sin tid” 1980 och ”Det ljuva livet” 1981 gjorde dem till ett av Sveriges då största band. Efter albumet Europa 1982 splittras bandet.
”Noice expo Gustavsberg” är öppet varje dag till minst 30 juni.

I Måndagsbörsen spelades ”En kväll i tunnelbanan” och ”I natt är hela stan vår”.
– Jag såg dem på TV och bara dog. Det var hur det lät, vad de sjöng och hur de såg ut. De var som en extra stor godispåse, säger Julia Mengarelli, som tillsammans med sin kusin Carina Nilsson varit Noice-fans sedan starten och har kontakt med ett drygt tjugotal andra.

Men det var först nu i mars som Julia tog kontakt med Peo Thyrén.
– Vi hade tanken att göra en utställning till 2020, när de firar 40 år, men då föreslog Peo att vi skulle göra en till deras spelning i Gustavsberg nu i maj.

Ville göra allt själva
Samtidigt bar Ragnar Flink, som driver hotell Blå Blom, på idén att inte bara visa saker kopplade till Porslins­fabriken på hotellet, och Noice föll sig naturligt.

– Ragnar ville ha ett hörn och vi flyttade in, skrattar Julia Mengarelli som tillsammans med Carina Nilsson samlade ihop ideella krafter som gjort färdigt utställningen om bandet redan nu.

Nu visas spelningen i Måndagsbörsen, (som varit försvunnen hos SVT sedan den sändes), rekonstruktioner av scenkläder, album, guldskivor, posters och tidningsklipp.

Det finns också en minnesplats för de medlemmar som gått bort.

– Vi var väldigt oberoende. Vi bodde i ett medelklass-villasamhälle och det var inte så populärt inom punkkretsarna, så vi var noga med att göra så mycket som möjligt helt själva, säger Peo Thyrén.  

I dag tycker han dock om att fanskaran bidrar.
– Noice har blivit en rörelse, där kompetenta människor tar initiativ och bidrar, till exempel med att filma konserter och göra videos, eller som den här utställningen.
Noice hittar också en ny publik. På Kvarnbergsskolan har niondeklassare spelat ”En natt i tunnelbanan” i vår och till konserterna kommer 12-13-åringar för att lyssna.

Lockar unga också i dag
Bandet med två originalmedlemmar kvar — Peo Thyrén och Robert Klasen — och gör mellan 50 och 60 spelningar per år. Ytterligare en blir det den 5 juni i Gustavsbergs hamn.

– Vi tittar på så många vi kan, och vi försöker uppföra oss någorlunda numer. Tjejerna älskade Noice och killarna hatade dem i början, men nu är det en väldigt blandad publik, säger Julia Mengarelli.

Bandet har nyligen släppt två nya låtar, de första sedan 1995, och har spelat in ytterligare två, som ska lanseras inom kort, och Julia Mengarelli fortsätter samla material kopplat till bandet.

– I utställningen har vi en rekonstruktion av omslaget på debutalbumet — kakel­väggen i Gula gången i Slussen. Den håller ju på att rivas nu och vi gör allt vi kan för att få originalkaklen.