FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Nästan hundra elever kom för att lyssna på en föreläsning om vikten av att prata om sex på Boo Folkets hus. Bakom initiativet stod Mira Forslund, Moa Olsson och Thea Perrone, som går i nian på Myrsjöskolan.

Högstadieelever vill
lyfta samtal om sex

Boo 09:42 | 01 maj 2018

I efterdyningarna till #metoo har tre niondeklassare på Myrsjöskolan på eget initiativ börjat föreläsa för elever och lärare om vikten av att börja prata sex. Genom att diskutera ämnet öppet går det att förhindra vissa övergrepp, menar tjejerna.

Efter metoo-rörelsen i slutet av förra året började niondeklassarna Mira Forslund, Moa Olsson och Thea Perrone reflektera över sina egna upplevelser, men också kring vänners berättelser om hur de blivit sexuellt utnyttjade. 

Tankarna rörde frågor kring feminism, könsroller och vad som definierar sexuella övergrepp. Tjejerna kom fram till att de tror att mycket går att förebygga genom kunskap. Så bestämde de sig för att föreläsa för högstadieeleverna på skolan.
– Vi vill genom att prata om sex få andra att prata om det. Vi är unga tjejer här och nu. Lyssnar folk på vad vi har att säga kanske de själva börjar tänka. Jag tror att på så sätt kan vissa sexuella övergrepp förhindras, säger Thea Perrone.

Föreläsningen för åttorna på Myrsjöskolan uppskattades av både elever och lärare. När Boo Folkets hus i Orminge hörde om initiativet erbjöd de att upplåta sina lokaler för föreläsningarna. Och när NVP var på plats ringlade köerna med elever från skolan utanför Folkets hus.
– De hade hört om oss för att många hade pratat om vår föreläsning efteråt, säger Mira Forslund, och berättar att även andra skolor i Nacka varit nyfikna.
– Vår tanke är att vi ska föreläsa för elever på andra skolor också.

Tjejerna är i ett tidigt skede av sitt initiativ, men tanken har slagit dem att det  även vore bra att föreläsa för föräldrar. Dels för att föräldrar och barn kan ha svårt att prata om sex, dels för att de upplever att vuxna inte har kunskap om hur sociala medier och internet påverkar dagens unga.

– Föräldrar i dag hade tillgång till porr i tidningar. Men nu har unga tillgång till det på ett helt annat sätt. Många vuxna saknar kunskap om den värld vi ungdomar lever i, säger Moa Olsson.

Har ni ett tips till föräldrar om hur de kan ta upp sex med sina barn på ett bra sätt?
– Alla är olika, vissa i min ålder har aldrig pratat om det med sina föräldrar medan vissa kan berätta allt. Men jag tror att det är bra om föräldrarna först kan berätta om sina egna erfarenheter i den åldern, för att få barnen att prata, säger Moa Olsson.

Mira Forslund, lägger till:
– Precis, men inte så här bara: ”Nu ska vi slå oss ner här för att prata sex”, och göra det till en stor grej. Det är mer naturligt att börja fråga hur det är i skolan vid middagsbordet.

Thea Perrone håller med, men tillägger att det bästa är nog att prata om sex i tidig ålder, för att det ska kännas mindre tabubelagt. 
– Det bästa är nog att börja redan när barnen är små, då blir det mest naturligt.