Värmdö Publicerad 16:35, 24 april 2018

Åtta containrar, en sluttande tomt – och massor av hårt arbete. Efter tre år börjar familjen Ulfsdotter Jacobssons Sverigeunika containervilla ta form på riktigt.
– Vi har medvetet varit lite naiva, säger Linda Ulfsdotter.

Inte trodde Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson att de och deras tre barn skulle bo i nästan tre år i en 20 kvadratmeter stor byggbod när de påbörjade sitt hjärteprojekt. Men att bygga Sveriges första containervilla visade sig bli långt mer tidskrävande och komplicerat än de hade räknat med.
– Om vi hade vetat att det skulle ta så här lång tid hade vi nog aldrig vågat ge oss in i projektet, vilket vore synd då detta är något som vi verkligen vill göra, säger Thomas.
– Vi har fått fortsätta låtsas som att det gått lätt. Vi har medvetet varit lite naiva. Men jag hade önskat att vi åtminstone haft två byggbodar att bo i under tiden istället för en. Det har varit trångt, framför allt på vintrarna, säger Linda.

Inflytt har flyttas fram
När NVP hälsade på vid tomten, med utsikt över Hemmesta träsk, för snart två år sedan var familjens förhoppning att kunna flytta in i huset sommaren 2017. Målsnöret har sedan flyttats framåt successivt, allt eftersom nya utmaningar uppstått.
– Det är ju ett experimentbygge, säger Thomas, men avbryts av Linda:
– Nej, inte ett experiment, men det är något som ingen i Sverige gjort tidigare.
– Och vi har ju haft arkitektritningar med principlösningar, men vi har fått tänka om många gånger, fortsätter Thomas.

Isoleringen av containrarna har varit en knäckfråga, som tagit mycket tid och energi. Men den kanske jobbigaste sysslan har varit att montera loss de golvbrädor som från början satt fast i containrarna.
– Jag har nog kapat över 5 000 skruvar i de där brädorna, säger Thomas med en lätt suck.

Men nu börjar de se ljuset i tunneln. För ett par helger sedan kunde de ta en premiärfika på takterrassen, och på husets nedervåning har de både firat jul och hållit barnkalas. Med stöd från arkitekten Måns Tham och konstruktören Egil Bartos, och med mycket handfast bygghjälp från Lindas pappa Ulf Persson, har paret tröskat sig fram genom projektet.

Golvvärmeslingorna på övervåningen är nu lagda inför golvgjutning, flera innerväggar på undervåningen har byggts, specialgjorda jättefönster har kommit på plats och huset har fått sin grå färg.
– Vi provade nio olika nyanser innan vi hittade rätt. Tanken är att huset ska smälta in i berget bakom, och från andra sidan sjön syns huset knappt, säger Thomas.
– Någon har sagt att huset ser ut som en militärbåt i skärgården, och då tycker jag att vi har lyckats, för då smälter den ju in, säger Linda.

Intrernationellt intresse
Intresset från omvärlden, både på nära och långt håll, är fortsatt stort. Precis som i början av projektet svänger många förbi med bilen eller på promenaden för att titta hur det går och ställa frågor. Ibland ringer personer som själva har planer på att bygga containerhus i Sverige, och även i utlandet finns många nyfikna.
– Vår hemsida har 30 besök om dagen från hela världen. Vi har besökare från bland annat USA och Tyskland, som kollar våra uppdateringar varje vecka, berättar Thomas.

Flera tidningar har, efter NVP:s artikel, skrivit om projektet. Många företag ser också sin chans att synas i samband med bygget. Paret räknar till att de har ett tiotal sponsorer, som hjälpt till med bland annat färg och byggställningar, i utbyte mot att få omnämnas i samband med containervillan.
– Det har blivit lättare och lättare ju mer huset har sett ut som ett hus, säger Thomas.

Och sponsorerna är välkomna. För även om själva grundidén bakom projektet är att så mycket som möjligt ska vara återvunnet och återbrukat – vilket inte minst gäller själva containrarna – så har bygget inte bara tagit längre tid än beräknat, utan även sprungit iväg i pris.

”Hitte-på-budget”
– Vi gjorde ju en hitte-på-budget från början, och den har spruckit flera gånger. Ibland när vi har tänkt oss enklare lösningar, har arkitekten Måns sagt att vi ändå ska passa på att göra något mer avancerat. Det ger huset ett högre värde och ett bättre utseende i slutändan, säger Thomas.
Vad har fått er att fortsätta?
– Jag är nog ganska envis. Jag ger mig inte förrän det är färdigt. Man kan ju inte sluta mitt i. Ingen annan vet hur huset ska byggas klart, säger Thomas.
Och när blir ni klara?
– Nu vågar vi säga att vi blir klara i år, säger Thomas.
Vad ska ni göra då?
– Då kommer vi att ha en tomt att göra i ordning. Och jag vill gärna ta upp mitt intresse med att meka med bilar igen, säger Thomas.
– Och så ska vi ju bli klara invändigt också, konstaterar Linda.

Följ bygget av containerhuset

Familjen Ulfsdotter Jacobsson är flitiga att berätta om sitt arbete på flera olika plattformar. På hemsidan containtervillan.se, bloggen klokahem.com/blogg/containervillan, Facebooksidan Containervillan och Instagramkontot med samma namn lägger de regelbundet ut både text och bilder.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x