Saltsjöbaden Publicerad 12:25, 27 april 2018 Uppdaterad 12:59, 27 april 2018

Den nya simhallen i Saltsjöbaden försenas. På fredagen meddelade Nacka kommun att den tilltänkta entreprenören Tagehus drar sig ur projektet av ekonomiska skäl.

Enligt Nacka kommun beror Tagehus beslut på att de inte kan finanseiera bygget av den nya simhallen. Samtidigt låg de övriga intressenternas anbud långt över kommunens investeringsram, vilket innebär att upphandlingen nu måste tas om.
– Vi håller väldigt hårt i skattebetalarnas pengar och ställer höga krav, men det kan kanske vara så kraven har varit för tuffa, det får vi fundera på, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

I januari meddelade kommunen att Tagehus vunnit upphandlingen och att företaget skulle stå för så väl byggande, ägande och driften. Avtalet mellan kommunen och Tagehus skulle kosta kommunen 16,5 miljoner kronor årligen och löpa under minst 30 år för att sedan kunna förlängas med ytterligare 20 år.

Om en anbudsgivare lägger sig långt under de andra spekulanterna, borde inte det väcka några funderingar på om anbudet är realistiskt?
– Det kan ju faktiskt vara så att någon lägger sig högt och resonerar som så att ”får vi det så får vi det”. Vi bedömde att det här budet var realistiskt och bra, säger Mats Gerdau.

När en ny upphandling kan vara igång kan Mats Gerdau inte svara på i nuläget.

Den nya simhallen i Saltsjöbaden ska ersätta Näckenbadet som är slitet och ska rivas. Under tiden för bygget av den nya anläggningen kommer en ersättningsbassäng uppföras i anslutning till Näckenbadet.

Diskussionen om placeringen av en ny simhall har varit en het potatis i Nackapolitiken under flera år. När det stod klart att Näckenbadet skulle ersättas med en ny anläggning krävde oppositionen, tillsammans med lokala röster, att en ny simhall skulle placeras i Fisksätra. Argumenten var bland annat att fler då skulle få närmare till badet och att simkunnigheten i Fisksätra skulle kunna förbättras. När frågan behandlades av kommunfullmäktige beslutade en knapp majoritet att simhallen skulle förläggas till Saltsjöbaden.

Förutom i Saltsjöbaden ska kommunen låta bygga nya simhallar i Orminge och Nacka sportcentrum före 2025. Hur dessa ska drivas, ägas och byggas är ännu inte beslutat.

  • Erik Ljones

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x