FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Ann-Marie Ava Valsten visar nu sina bilder från Fisksätra för första gången. Hon fotograferade i området i 13 år.

Så var det att bo i Fiskis på 80-talet

Kultur & Nöje 11:40 | 11 april 2018

Efter mer än 30 år visas för första gången fotografen Ann-Marie Ava Valstens bilder av människor och miljöer i 80-talets Fisksätra. De ställs ut i Fisksätra museums lägenhet vid torget.

Ann-Marie Ava Valsten bodde i området mellan 1976 och 1989 och utbildade sig samtidigt, i början av 80-talet, till fotograf.

– Det var en slump som gjorde att jag flyttade till Fisksätra när jag var i tjugoårsåldern. Jag hade barn och gick runt med kameran i barnvagnen, träffade människor och lärde känna dem och tog gatufotografier för att gestalta världen jag såg.

En del bilder är tagna i stunden och andra är arrangerade. Många visar barn.
–Jag bodde i markplan på Braxengatan och en dag knackade en flicka på fönstret och jag började fotografera henne och så småningom hennes familj. På något sätt var det som om jag klev in i min egen familj. Flickan var jag.

”Kameran som en penna”
I utställningen finns fyra bilder av kvinnan, tagna vid olika tillfällen under 22 år.
– Bilderna från Fisksätra speglar mig själv och är personliga. För mig är kameran som en penna.

Till bilderna har Ann-Marie Ava Valsten skrivit kortare texter om var, när och hur bilderna tagits och hur de speglar hennes egna erfarenheter. Ibland har kontakten med motivet inskränkt sig till ett par blickar, i andra fall längre relationer, eller så går hon förbi balkonger som hon upplever som teaterscener.

Hon beskriver att hon är rädd för att visa vissa bilder.
– Bilder som inte smeker världen utmanar, och gör något med betraktaren, beroende på hur olika betraktare läser dem.

Idén att visa bilderna i Nacka har varit uppe vid olika tillfällen, men förverkligas inte förrän nu, då Kakofoniprojektet, där utställningen ingår, finansieras av Kulturrådets Kreativa platser.

Titeln är ”Hem”.
– Frågan är vad ”hem” och ”hemma” är. Det är ett hem, men kan också vara tillståndet när ens kropp är utan oro. Hem kan också vara ett fängelse.

 

Foto: Ann-Marie Ava Valsten

 

Ska väcka minnen
Amelie Tham, museichef på Fisksätra museum, ser utställningen som ett sätt att starta samtal.

– Fisksätra museum ska bland annat visa Fisksätras kulturarv, Ann-Marie Ava Valstens fotografier är är ett sätt att väcka minnen och samtal om platsen. När vi ställt ut fotografier från Fisksätra tidigare har besökarna samtalat länge. Det handlar om att dela både kollektiva och privata minnen, en lokal historia blir levande genom bilderna.

Utställningen visas fram till 31 maj och under perioden ska begrepp som fotografi, minne och plats tas upp i olika programpunkter.