FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Lisa Wallert, G-studions ordförande, under protestmarschen. I bakgrunden: Deshira Flankör, M.

Protester förgäves
– G-studion säljs

Värmdö 07:59 | 30 april 2018

Protesterna hjälpte inte. Alliansen går nu vidare med försäljning av Dekorhuset och G-studion. Fondexgruppen har lagt bud på båda fastigheterna.

Alliansen går, trots omfattande protester och 6 700 namnunderskrifter, vidare med en försäljning av Dekorhuset och G-studion, Stockholmsområdets största ateljéförening med 98 medlemmar, där hälften nu riskerar sin arbetsplats. På onsdag tas beslut i kommunstyrelsen.
– Vi har dessvärre inte hittat någon annan ekonomiskt bra lösning. Om kommunen renoverar kommer vi att behöva höja hyran och riskera konstnärernas framtid i Gustavsberg, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande.

Fyra intressenter ha anmält intresse för husen. Försäljningen ska villkoras, så att en hyreshöjning under de kommande 15 åren inte sker. Enligt vad NVP erfar kvarstår Fondexgruppen som den intressent som kan erbjuda den lösningen.
– Det finns förfrågningar från privata aktörer som är beredda att köpa fastigheten och skriva en avsiktsförklaring med oss utan höjd hyra för konstnärerna i husen för kommande 15 år. Det är den enskilt bästa och mest realistiska lösningen för alla. På så sätt har vi säkrat konstnärernas verksamhet i Gustavsberg för en överskådlig framtid, säger Deshira Flankör.

Samtidigt vill Alliansen gå vidare med den nya inriktningen av det planerade kulturhuset. Den innebär att den gamla ugnshallen till stora delar rivs. Istället byggs en ny, mindre byggnad och innergård. Kommunen ska även utreda om det går att sälja östra delen av fabriksbyggnaden, Tornhuset och Gula byggningen. Alliansen vill däremot inte säga något om kulturhusets exakta innehåll. Först ska en programhandling tas fram.

 Mikael Lindström, S, oppositionsråd, är kritisk:
– Kulturhuset, med Sveriges dyraste innergård, riskerar att bli Värmdös eget Nya Karolinska, en pengarullning som aldrig tar slut.