FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

NVP vann pris för granskning

Värmdö 08:57 | 14 april 2018

NVP:s medarbetare Charlotta Westling och Jenny Frejing vann på fredagskvällen pris på Gratistidningarnas årliga prisutdelning för reportaget om boende på Gustavsgården i  som fick flytta ut i containrar när fastigheten skulle byggas om.

Reportaget var nominerat i klassen för årets reportage samhälle och ska ses i ljuset av Charlotta Westlings och NVP:s långvariga granskning av vård- och omsorgsnämnden i Värmdö.
– Det var i början av januari 2017 som jag fick ett samtal från en person som bevittnat hur ett antal äldre flyttats ner till några containrar nedanför Gustavsgården.  Kommunen hade många år struntat i Arbetsmiljöverkets krav på renovering av lokalerna och nu var det akut. Vi åkte ut och träffade nittioåriga Alfred Endl som precis flyttat in i en av containrarna, säger Charlotta Westling.

Situationen inom äldreomsorgen i Värmdö och på Gustavsgården har varit återkommande ämnen i NVP:s rapportering. Redan 2014 uppmärksammade reportern Hanna Bäckman att Arbetsmiljöverket hade synpunkter på arbetsmiljön på Gustavsgården och hade utfärdat ett beslut om vite om kraven inte åtgärdades.

Under hösten 2016 kom uppgifter om att Värmdö kommun ville sälja Gustavsgården, vilket ledde till protester och äldre demonstrerade utanför kommunhuset.
– När tipset kom in hade jag ingen aning om hur containerhistorien skulle utvecklas och att det skulle leda till en så omfattande granskning. Jag vill förstås tacka juryn, NVP och fotografen Jenny Frejing, utan hennes bilder hade den här artikeln inte fått så stort genomslag. Men framför allt vilja tacka alla Nacka- och Värmdöbor som likt Alfred Endl ställer upp och berättar om sin situation. Utan dem hade inte NVP varit en så bra tidning, säger Charlotta Westling.

Jenny Frejing, som även var nominerad för årets artikelbild, uppskattar att jobba tillsammans med Charlotta.
– Hon gör alltid genomarbetade jobb och som fotograf älskar jag att skildra det lokala livet i bild, säger hon.