FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Hon bytte kors mot en kortlek

Värmdö 11:22 | 08 april 2018

Istället för präst blev hon en av landets få kvinnliga magiker, med SM-medaljer i bagaget. Nu sätter nyblivna gustavsbergaren Caroline Ravn upp en egen show — en hyllning till hennes trollande farfar.

Caroline Ravn

Ålder: 27 år
 
Bor: I en nybyggd hyresrätt i Gustavsbergs hamn

Uppväxt i: Höganäs i Skåne

Bakgrund: Varvade distansstudier i teologi med jobb inom Svenska kyrkan, men sadlade efter fem år om och blev magiker på heltid.

På gång: Enmansshowen ”Where the magic happens” på Södra teatern den 5 maj. Genrep på Gustavsbergsteatern den 4 maj klockan 19.

Trollkarl eller magiker? ”Både och! Trollkarl låter gammalt och fint, men man kan ta mer betalt som magiker. Och om man kallar sig illusionist, kan man sälja ut Globen, har Joe Labero sagt till mig, haha.”

Om att vara en av få kvinnor i branschen: ”Fördelen är att jag får mycket uppmärksamhet. Men jag har en stor press på mig att leverera och måste ibland hävda mig mot manliga kollegor.”

Egentligen skulle Caroline Ravn bli präst. Hon sökte sig till kyrkan i tonåren, efter att ha blivit mobbad som barn.

– Jag hittade en gemenskap i kyrkan och har bland annat jobbat som volontär och med hemlösa i Malmö. Men prästyrket och de teoretiska studierna kändes ändå aldrig riktigt rätt för mig.

Efter fem års studier hoppade hon av prästutbildningen för att istället bli magiker. Vändpunkten kom när hon vid ett besök på en magishow i Stockholm för några år sedan träffade magikern Tom Stone. Han blev snabbt hennes mentor och trollerikonsult.

En mindre mediecirkus drogs igång. Plötsligt berättade både tidningar och tv om hennes udda karriärval — innan hon ens hade hunnit bli varm i kläderna.

– Jag hann knappt med. Sverige verkade skrika efter en kvinnlig underhållare inom trolleri, säger hon.

Gör farfars signaturtrick
Några år, ett stort antal framträdanden och två trolleri-SM-silver senare har hon hunnit ikapp sig själv och är redo för nästa stora kliv: En egen live-
show, med titeln ”Where the magic happens”. Den 5 maj är det premiär på Södra
teatern, och sedan går turnén vidare till bland annat Göteborg och Malmö.

– Det kommer att bli en rolig trolleriföreställning, med mycket musik. I ett nummer går jag in i rollen som präst. Mitt mål är inte att lura publiken, utan att få dem att ha jävligt roligt i 70 minuter.

I föreställningens centrum står Caroline Ravns bortgångne farfar Svend Ravn. Det var han som väckte hennes intresse, med sina trolleritrick för den då fyraåriga Caroline.

– Jag ska bland annat att göra ett av min farfars signaturtrick, ett mynttrick. Och kanske ska jag ha hans välanvända trollkarlshatt på scen. Han var en fantastisk man, som jag såg upp till mycket som barn. Trolleriet var en grej vi hade, han och jag.

Trollar på hemmaplan
Genrepet för showen äger rum inför publik på Gustavsbergsteatern.
– Det känns kul att köra det på hemmaplan. Än så länge känner jag ju inte så många här, och jag tror att det blir roligt för folk att se vad jag gör.