FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Rickard Klinthäll, Jaak Pöldma och Rickard Ahl har alla varit medlemmar i Ormen nästan sedan start.

Efter 38 år —
nu flyttar Ormen ut

Boo 08:16 | 05 april 2018

Ulf Lundell och Boppers har repat där. Greatful dead-gitarristen Bob Weir har gästat och förlagan till Those Dancing Days påbörjade sin karriär i Ormens gamla källarlokaler ett stenkast från Boo Folkets hus. Nu går nästan 40 års rockhistoria i graven.

Sveriges äldsta rockförening säger de att de är, föreningen som grundades av bland andra ­Ormingeprofilen Bosse Ståldal 1979.
 – Det var många ungdomar som tyckte att det var så mycket skit som pågick i Orminge, precis som i så många andra områden på den tiden. Fritidsledarna såg det och startade föreningen, säger Ormens ordförande Richard Ahl.
– Föreningen blev både en räddningsplanka och en språngbräda för många, fyller styrelseledamoten Rickard Klinthäll i.

Till en början höll de till i Myrsjöskolan, men efter ungefär ett år fick de möjlighet att hyra källarlokaler i Orminge centrum. Föreningsstarten låg helt rätt i tiden. Punken hade gjort sitt stora intåg något år tidigare och ”gör det själv”-känslan var stark. Inom ett halvår hade föreningen runt 350 medlemmar.
– Punken hade kommit och knockade en helt. Och så såg man sina polare lira på Myrsjöskolan och tänkte: ”Det där vill jag också göra”, säger Rickard Klinthäll.
Han fortsätter:
– Bosse Ståldal som hade kopplingar till Rågsved såg vad de gjorde med ­Oasen (kulturförening som blev känd för att Ebba Grön hade spelningar i föreningens regi, reds, anm) och tog nog lite inspiration därifrån.

Ulf Lundell och Boppers
Att stiga in i Ormens lokaler, en trappa ner från markplan, är som att kliva rätt in i sinnebilden av ett rockbands replokal. Det är dunkelt, på väggarna och i taket sitter musikaffischer — Black Sabbath, Rolling Stones och Guns N’ Roses samsas med Dolly Parton och Santana. Instrument varvas med vinylskivor, och längst in, ett rum med inspelningsutrustning och väl nedsuttna fåtöljer.

Genom åren har många kända namn repat där. Bandet Rost nyttjade lokalerna under många år. Bandets trummis Peter Smoliansky kom senare att spela med Eldkvarn och gitarristen Jan Oldaeus och basisten Matts Alsberg spelade länge med nyligen avlidne Jerry Williams.
– Ulf Lundell har repat här inför en spelning, Boppers har produktionsrepat här, säger Rickard Klinthäll och Rickard Ahl tillägger:
– Och Bob Weir, gitarrist i Greatful dead, var här och repade med Rost. Det är stort, väldigt stort.

Spelat in 23 skivor
Föreningens just nu äldste medlem är jazztrummisen Pétur ”Island” Östlund, 74 år, som även han har en rad kända namn på listan över artister han spelat med. Hasse och Tage, Putte Wickman och Svante Thuresson — bara för att nämna några.
Även skivor har spelats in här, 23 stycken har det blivit. Bland annat kom ett finländskt hiphopkollektiv till Orminge bara för att spela in.
– De ville åt vår analoga utrustning. Nästan alla hade gått över till digitalt på den tiden. Men vi, en ekonomisk förening, hade inte kostat på det än, säger Rickard Ahl.

Både Rickard Ahl och Rickard Klinthäll har varit medlemmar i föreningen nästan sedan starten och har många minnen och anekdoter att blicka till­baka på.
– Känslan när man för första gången fick sin egen rep­lokal är svår att toppa, säger Rickard Klinthäll, som fortfarande är aktiv musiker i bandet Bodies.
– Bara att komma ner här och höra hur andra band har stått och harvat har gett en bra känsla, säger Rickard Ahl.

Men sedan den sista mars skapas inga nya minnen i musikföreningens gamla källarlokaler. Då löpte kontraktet med kommunen ut. På platsen ska det byggas bostäder och länge var det osäkert vart Ormen skulle ta vägen.

– I tio år har vi blivit lovade nya lokaler men ingenting har hänt. 2010 togs till och med ett första spadtag för vad som skulle bli ett musikhus där vi tillsammans med Nacka musikskola skulle få nya lokaler, säger Rickard Klinthäll.

Som det ser ut nu kommer Ormen få husera i den planerade utbyggnaden av Boo Folkets hus, men det är fortfarande lång tid kvar — en preliminär tidsram som föreningen fått är inflyttning 18 månader från byggstart. Kommunen erbjuder inte någon ersättningslokal under tiden.

Tillfälligt i Folkets hus
För att Ormen ska ha någonstans att vara har Folkets hus lovat att tillfälligt upplåta en lokal.
– Men där kommer vi ha några få tider i veckan att samsas om, säger Rickard Ahl.
Han tillägger:
– Ingen frågar ett fotbollslag om de kan sluta träna i 18 månader. Men vi som ­spelar musik förväntas ta paus.