Nacka Publicerad 08:05, 22 mars 2018

En Nackabo på longboard. 500 mil på fyra månader. Den första maj ger sig Erik Sander ut på sitt livs hittills största äventyr. Under resan kommer han samla in pengar för forskningen kring MS, en sjukdom han själv diagnostiserats med.

Erik Sander är i slutfasen av planeringen av sin resa runt Sverige. Med hjälp av Google maps street view har han rekat mil efter mil tänkbar resväg. 
– Jag vill slicka gränsen så mycket som möjligt, men det går inte överallt. Jag behöver hyffsat bra asfalt – longboard på grusväg funkar inte. 

Det finns många anledningar till varför Erik Sander har bestämt sig för att sparka runt landet på en longboard, säger han. 
– Men äventyret är i första rummet. Ingen har åkt den här distansen på longboard tidigare. 

Att bryta upp och göra det man verkligen vill är en annan anledning. Erik Sander har alltid brunnit för hälsa och träning och levt ett aktivt liv. Han har pluggat biomedicin med inriktning mot fysisk träning och jobbat inom den branschen de senaste tio åren. Bland annat har han drivit två gym, och bloggat och poddat på ämnet. 

Äventyr på heltid
För inte så länge sedan sa upp sig från sitt jobb som konsult inom träningsbranschen för att låta äventyren ta mer plats. Han lämnade en ”relativt bra lön” och jobbar nu extra i en matbutik. 
Pengar är inte viktigt, säger han. Nu när han en dröm att bli äventyrare på heltid. Sommaren 2017 tog han sig runt Island på sin longboard, som ett test. 
– Det fick mig att förstå att jag är skapad för detta — att pressa min kropp och se vad den är kapabel till. 
Han fortsätter: 
– Alla är ju missnöjda med något i vardagen, vilket jobb man än har så klagar man. Men det är få som gör något åt det.

Erik Sander vill också uppmärksamma neurologiska sjukdomar och kommer under resans gång samla in pengar till Hjärnfonden.
– När man gör en sådan här grej, då man kanske får lite uppmärksamhet, måste man passa på att belysa något som är större än en själv. Jag vill passa på att lyfta neurologiska sjukdomar. Dels för att det inte pratas om så mycket, det syns många gånger inte att någon har en neurologisk sjukdom, dels för att det ligger nära för mig personligen, säger han.

2009, när Erik var 24 år, fick han diagnosen Multipel skleros. Den kroniska, neurologiska sjukdomen drabbar nervceller i hjärnan och ryggmärgen.

Tyst skov gav ärr
MS uttrycker sig väldigt olika på olika personer. Hos Erik Sander yttrar det som bland annat visst känselbortfall på höger sida av kroppen. Men det påverkar inte hans fysiska prestation, säger han.  
– Sen kan man ju få skov, då vet man inte vad som händer. Kroppen bryter ner det centrala nervsystemet till en viss nivå, sen återskapas en viss del men till vilken grad vet man inte. Mitt senaste skov var för ungefär ett år sedan. Då var det ett så kallat tyst skov, det vill säga det syntes bara på magnetröntgen att jag hade fått mer ärrbildningar på nervtrådarna.

Har äventyrslusten blivit större sedan du fick diagnosen? 
– Ja, det kan man nog säga, men jag har ju alltid älskat att röra på mig. Jag tänker lite: ”Nu kan jag. Jag har alla förutsättningar för att göra det nu. Hur det ser ut sen vet jag ju inte.”

Fem mil om dagen
Den 1 maj går starten från Sveriges sydligaste punkt — Smygehuk. Planen är att avverka fem mil om dagen, i fyra månader. Den nordligaste punkten blir Karesuando. 
– Jag skulle vilja ta mig till Treriksröset, men vägarna är tyvärr för dåliga sista biten.

När han någon gång i augusti, om allt går som planerat, är tillbaka i Smygehuk för att gå i mål kommer han ha runt 500 mil på longboard bakom sig.

Är det något du känner dig orolig för inför resan? 
– En oro som finns är ju: ”Kommer kroppen orka?” Det är ju en väldigt ensidig grej – att stå på ett ben och kicka med det andra. Det är inte snällt mot kroppen. Men jag orkade 140 mil på Island i somras och kände efter det att jag ville, och hade orkat, mer. 
– Nu ser jag fram emot att stiga upp på morgonen och ha fem mil framför mig. När ditt enda mål är: ”Du ska framåt” blir allt runt omkring så tydligt.

Här kan du följa Erik Sander

Instagram: sandersaventyr
Hemsida: sandersadventures.se

Insamlingen till Hjärnfonden hittar du via Eriks hemsida eller på: hjarnfonden.se/insamlingar/6421-sander-s-adventures--insamlingen

Multipel skleros

MS orsakar inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. De kan finnas på olika i centrala nervsystemet vilket gör att man kan få besvär från olika delar av kroppen.
Sjukdomsförloppet varierar mycket mellan olika personer, till symptomen hör känselrubbningar och skakningar, svårigheter att gå och hålla balansen, besvär med synen, nedsatt kontroll över urinblåsan, stelhet i musklerna, trötthet, humörsvängningar, störningar i minne och tankeverksamhet, värk.
Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.