Älta Publicerad 09:26, 12 mars 2018 Uppdaterad 09:35, 12 mars 2018

Vi är alla människor. Vi har levt olika länge bara. Med de visdomsorden i bakfickan har Ältabon Markus Granseth efter 13 år på Barnkanalen blivit storkändis bland svenska barn.
– Jag tar barn på allvar och tänker att de hajar galet mycket, säger han.

Inspireras av MacGyver

Namn: Markus Granseth
Ålder: ”22 år. Skoja. 35.”
Familj: ”Fru, barn och jag”
Bor: Älta.
Gör: Programledare och producent på produktionsbolaget Idéstorm AB. 

Förebilder inom barn-tv: ”Från barndomen är det Robert Gustafsson och Eva Funck i Björnes magasin, och MacGyver, som inspirerade mig att experimentera och bygga egna grejer. Nu för tiden är det kollegor som Stephan Wilson, Doreen Månsson, Nina Hjelmkvist och Yankho Kamwendo.”

På gång just nu: ”Producerar Experimentkampen som kommer sändas på Youtube, gör en ny dokumentärserie för SVT Play kring hur man gör barnprogram, producerar radio- och tv-programmet Retorikmatchen och driver lite olika projekt på bolaget utöver det.”

Markus Granseth gick raka vägen från journalistutbildningen till SVT:s barnredaktion. Och där har han blivit kvar. Sedan 2005 har han synts i rutan i en lång rad program, bland annat Morgonshowen, Bolibompa, Kvällsshowen och Lilla sportspegeln. 
– Barnredaktionen på SVT har ju några av de finaste människorna. Det är genuint fina personer som vill göra bra kultur för barn. Klart jag vill arbeta med dem, konstaterar han.

Behandlar alla lika
Men det är också en kärlek till och fallenhet för själva yrket som hållit honom kvar. Själv har han aldrig gjort skillnad på tv för barn och vuxna.
– Bra tv är bra tv, oavsett målgrupp. Det ska finnas nerv, överraskningar och tokigheter både för barn och vuxna. Jag tar mina uppdrag seriöst och försöker alltid göra det extra.

Har du alltid vetat att du kan ”tala till” barn? 
– För mig har det alltid varit väldigt naturligt. Jag tar barn på allvar och tänker att de hajar galet mycket. Många gånger mer än vuxna. Att försöka vara sann mot sitt inre barn är något som också håller mig på rätt spår. Vi är alla människor. Vi har levt olika länge bara.

Har du några tips på hur man når fram till barn, och får dem att bli underhållna?
– Alla barn är olika. Men jag tror att många barn gillar det direkta, det knasiga och den repetitiva humorn. Men i samma stund som jag svarar så känns det förlegat och lite för förenklat för att stämma. Jag tror framför allt på äkthet och trygghet. Det gillar all publik, gammal som ung. 

Vad är då kändisskapets pris för en barnprogramledare? Jo, att ständigt och jämt bli igenkänd.
– När jag går utanför ytterdörren skriker barn från den närmsta förskolan ”Heeeej Markus, vad ska du göra?”. Och när jag går på stan, är i mataffären eller ska köpa brädor på brädgården finns det alltid någon vuxen som vill ta ett kort ihop eller ett barn som absolut vill snacka lite. 

Hälsad av EPA-traktor
Kändisskapet märktes direkt även i Nacka.
– När vi precis flyttat till Älta åkte en EPA-traktor förbi mig. Föraren tutade svinhögt, vevade ner rutan och skrek: ”Titta där är Bolibompa-gubben!” Då kände jag mig välkommen till Älta på så många olika plan. Och så kände jag mig väldigt gammal. Det är klart – jag började jobba med tv bara 22 år gammal. Och tio år senare har ju sexåringarna blivit 16. Klart jag är en gubbe för dem, haha.

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x