FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Frivilliga, näringsliv och kommunen, här representerade av nattvandrarna Jessie Wall Freyne och Åsa Björndal, McDonald’s franchisetagare Richard Holmlund och kommun­ens trygghets- och säkerhetssamordnare Erik Mangen, arbetar nu tillsammans för att stoppa ungdomsstöket.

”Det har aldrig varit
så här stökigt förut”

Värmdö 08:03 | 20 mars 2018

Personal hotades och snöbollar kastades inomhus. Förra fredagen urartade situationen på McDonald’s i Mölnvik, som i vinter haft eskalerande problem med stökiga ungdomar. Nu kraftsamlar polis, kommun och frivilliga för att stoppa utvecklingen.

När Åsa Björndal, ordförande för Värmdö nattvandrare, klev in på McDonald’s förra fredagskvällen kunde hon knappt tro sina ögon. Trots att polis, väktare och andra nattvandrare var på plats var läget inte under kontroll. Stämningen var upprörd, skräp låg överallt, snöbollar hade kastats in i restaurangen. Till slut stängdes restaurangen, efter att personalen blivit hotad.

De inblandade: Ett 20-tal ungdomar.
– Förra vintern fanns liknande problem, men det här har eskalerat de senaste veckorna. Det är framför allt stökigt på McDonald’s, men även i Gustavsbergs centrum, säger Åsa Björndal.

Richard Holmlund, franchisetagare på McDonald’s i Mölnvik, berättar att det under en tid varit stökigt på kvällarna i restaurangen.
– Ungdomarna lever rövare. Vi har försökt få dem att lugna ner sig eller gå. Men den senaste tiden har personalen hotats, och sedan sportlovet har vi tvingats ta in väktare. Det har blivit obehagligt. På fredagen spårade det ur helt och hållet, och för första gången var vi tvungna att stänga. Jag har varit franchisetagare här sedan 2004 och det har aldrig varit så stökigt förut. Det finns ingen respekt för ordning och reda, säger han.

Tonåringar från Värmdö
Kommunpolisen Magnus Mohlin säger att polisen vet vilka ungdomar det rör sig om, och att kärnan är en handfull tonåringar från Värmdö.
– Vi har tagit upp frågan bland annat på de stora föräldramöten som Värmdöpolarna anordnade, säger han.

Åsa Björndal skrev ett inlägg om fredagens händelse i Facebook-gruppen Värmdöbor. Där berättade hon även att ingen av de 200 vårdnadshavare som bjudits in till nattvandringen den kvällen hade kommit. Gensvaret på inlägget blev stort, med mycket beröm till dem som faktiskt engagerar sig.
– I Värmdö är få vuxna ute efter klockan 20. Men nu fick jag en känsla av att fler vill ansluta sig till nattvandringen. En hel del har också hört av sig till oss, säger Åsa Björndal.

”Föräldrar har också ansvar”
Även Richard Holmlund tror att en större vuxennärvaro skulle göra nytta. 
– Föräldrar har ett stort ansvar i detta, säger han.

Han håller även kontakt med kommunledningen och Värmdöpolarna om -situationen.
– Om vi inte får styr på det här nu, vet jag inte var det ska sluta, säger han.

Parallellt med detta har kommunens trygghetsråd ämnet högt på agendan. I förra veckan hölls ett extrainsatt möte om situationen.
– Vi ska ta ett helhetsgrepp, jobba långsiktigt och förebyggande ihop med polis, näringsidkare och andra aktörer, och se hur vi kan använda våra resurser bäst. Här har vi en eskalerande situation som vi måste ta tag i. Men Värmdö är överlag en trygg och lugn plats, och det här är en situation som går att hantera. En högre föräldranärvaro och de aktiviteter som kommunen erbjuder ungdomar är viktiga inslag för att komma till rätta med problemen, säger Erik Mangen, trygghets- och säkerhetssamordnare i kommunen.

Nattvandrarna: Så var läget under helgen

Åsa Björndal, Värmdö nattvandrare: ”I helgen har det varit betydligt lugnare än föregående helg. Det var en varmare känsla, ungdomarna har varit lugnare. Fritidsgårdarna har varit tillgängliga och många hängde där. Vi märkte även ett ökat intresse för nattvandring. Det var stor uppslutning i helgen och vi hoppas att det fortsätter så.”

Läs mer om nattvandring i Värmdö på webbplatsen nattvandra.nu (Värmdö nattvandrare) och i Facebookgrupperna ”Värmdö nattvandrare” och ”Ingarö nattvandring.nu”.