FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Familjen Frost har filat på olika idéer för att få bort kemikalierna i hemmet. Trätandborstar, hemmagjort schampo och egen tvål återfinns därför i badrumsskåpet

Hon säger nej till gifter i hemmet

STAVSNÄS 07:38 | 07 februari 2018

Efter ”Underkastelsen” fick det vara nog. Sedan fyra år har Hanna Frost giftminimerat hemmet i Stavsnäs.
– Jag får ett psykiskt välbefinnande av att inte belasta barnens kroppar med fler kemikalier än nödvändigt, säger hon.

Eko-vurmare har Hanna Frost varit sedan barnsben, men efter att hon sett Stefan Jarls dokumentär ”Underkastelsen” insåg hon att det var dags att gå steget längre.
– Filmen handlar om alla de hundratusentals kemikalier vi dagligen använder och jag kände att jag för framför allt barnens skull var tvungen att anstränga mig mer än vad jag redan gjorde.Så Hanna Frost började giftminimera hemmet.
– Först tog jag tag i köket och rensade bort alla plastslevar och bunkar som innehåller ftalater och bisfenol A, som konstaterat är hormonstörande och potentiellt cancerframkallande. De byttes ut mot motsvarande produkter i trä, rostfritt stål eller gjutjärn. Teflonpannor och disktrasor åkte ut. Sen gjorde jag motsvarande rensning i badrummet och tog bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden.

Istället gör Hanna Frost flera egna hälsoprodukter. Deodorant av kokosolja och bikarbonat. Torrschampo av potatismjöl och kakao. Ansiktspeeling av florsocker. Som förpackningar återanvänder hon bland annat kryddburkar.
– Jag följer flera konton på sociala medier för inspiration. Det går aldrig att helt skydda barnen från de här ämnena. De får i sig dem i skola och förskola, men hemma vill jag minska exponeringen för dem så mycket som möjligt.Vill minska sitt avtryck
Det har hon bland annat gjort genom att köpa ekologiska leksaker och kläder, helst via second hand eftersom ambitionen är att göra så litet avtryck på miljön som möjligt.
– Det är det som tar mest tid. Jag sitter på nätet och kollar på second hand-sajter, men om jag söker efter ett specifikt klädesplagg kan det bli svårt. Sommartid tycker jag mycket om att rota bland loppisarna på Siggesta gård, och drömmen vore ett möblemang helt befriat från flamskyddsmedlet PBDE, men sådana möbler är väldigt dyra.
– För mig är det här ett passionerat intresse, en livsstil. Jag fick det från min mamma Kerstin som driver ekologisk hudvårdssalong i Ludvika. Men hon säger att jag blivit betydligt mer extrem än vad hon är. Även min sambo kan tycka att jag är lite jobbig när jag ska byta ut saker.Mår ni bättre efter giftminimeringen?
– Vilka långsiktiga skadeeffekter somliga av dessa kemikalier ger vet man ännu inte, så därför är det i nuläget svårt att svara på. Men jag får i alla fall ett psykiskt välbefinnande av att inte belasta barnens kroppar med fler kemikalier än nödvändigt.

Fem tips — så undviker du kemikaliefällor i hemmet

Håll koll på plastleksakerna. Undvik plast i största allmänhet — och mjuka plastleksaker, som exempelvis dockor, i synnerhet. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika hormonstörande ftalater.

Se upp med begagnat. Begagnade plastleksaker kan vara problematiska, eftersom kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker nyligen skärpts. Välj därför också helst bort leksaker som tillverkats utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare.
Håll barnen borta från teknikprylar. TV-apparater, tv-spelskonsoller och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar också att även damm som ansamlas vid dessa produkter innehåller skadliga ämnen.

Möblera miljösmart. Vissa möbler och mattor innehåller flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik dessa och satsa hellre på naturmaterial, exempelvis i madrasser.

Skippa plast i köket. Byt ut slevar, stekspadar byttor och teflonpannor mot föregångare i trä, rostfritt stål och gjutjärn.

Källa: Naturskyddsföreningen