FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
27 maj 2018

Här är gänget som ger varandra energikickar

Sport 14:31 | 07 februari 2018

Karate är en perfekt sport för personer med funktionsnedsättning. I dojon på Griffelvägen vid Nacka IP har en grupp för unga bedrivits i fem år.
– Jag tror att det finns en stor grupp barn i Nacka som inte har en given plattform att träna på. Vi tar emot alla, säger Christer Gedda, instruktör på Nacka karate.

Inför terminsstarten har Nacka karates grupp för unga med funktionsvariationer tappat lite i styrka. Ett barn har flyttat från Stockholm. En deltagare har blivit vuxen. Men gruppen består, och det finns plats för fler.
— Vi brukar ungefär vara fem-sex stycken under åren vi hållit på, men i höstas ändrade vi i upplägget som gör att vi kan ta mot fler. Och det har dessutom fungerat jättebra, säger Christer Gedda, som, tillsammans med Linda Larsson, är instruktör i gruppen.

Tar med föräldrar
Instruktörernass önskan är att barnen ska ta med sina föräldrar eller någon anhörig till träningarna. Om barnen blir trötta eller stressade har de någon att känna sig trygg med, samtidigt som träningen kan fortsätta.
— Många av föräldrarna tycker att det är roligt plus att de också får ett fyspass. Vi har kul i gruppen och det är en härlig känsla, säger Christer Gedda. 

Tränar på sina villkor
Christer Gedda menar att karate passar bra för de flesta funktionsneds4ättningar, oavsett om man har autism eller sitter i rullstol.
— Man kan vara ung, gammal, tjock eller stel. Det är bra fysisk träning för alla. Så även för unga med funktionsnedsättningar.

Christer Gedda utvecklar vad han menar; i rullstolsbasket ska alla sitta i rullstol och jobba med händer. I innebandy krävs det att man ska förhålla sig till de andra i laget. 

I karate kan utövaren jobba efter sina individuella förutsättningar utan att vara beroende av någon annan.
— Även om man tränar i grupp tränar man för sig själv. Tränar du kata (ett rörelsemönster inom bland annat karate, reds anmärkning) kan du både jobba med slag och sparkar, säger Christer Gedda.

Grupp med plats för fler
Gruppen tränar på söndagar varje vecka. En typisk träning börjar med att deltagarna hälsar på varandra, värmer upp för att sedan träna på grundtekniker inom karate. 
I slutdelen av träningen blir det mer lekfullt, med exempelvis hinderbana eller att slå på sandsäckar.
— Jag fick ett jättebra gensvar när jag i en Facebookgrupp lade ut att vi hade plats för fler barn. Många föräldrar hörde av sig på direkten, vilket var roligt. Samtidigt pekar det på ett uppdämt behov hos den här gruppen barn. Jag tror att det finns många unga i Nacka som inte har en given plattform att träna på. Vi tar emot alla.

Lade sig med karatedräkten
Christer Gedda börjar bläddra i sin mobiltelefon för att leta upp ett sms från en mamma.
Han läser upp meddelandet, som handlar om en dotter som blev så stolt när hon graderades, att hon den natten somnade i sin karatedräkt. 
— Hon skrev att ”det värmer ett mammahjärta”. Den energin man får då, den är häftig, säger Christer Gedda.