Expertknepen: Så överlever du ”fattiga januari”

Januari kan vara en dyster månad ekonomiskt. FOTO: Mostphotos
Näringsliv Publicerad 15:17, 12 januari 2018 Uppdaterad 15:23, 12 januari 2018

Julklappar, nyårsfirande och mellandagsrea sätter sina spår i många plånböcker. Januari brukar kallas årets fattigaste månad — här är knepen för att klara det.

Här kan du få hjälp att göra en budget

Behöver du hjälp att få koll på din ekonomiska situation?  Konsumentverket har en budgetkalkyl där du kan mata in uppgifter om din ekonomi för att se hur olika förändringar skulle kunna påverka dig och din ekonomi. Du hittar den här!

Fattiga januari är här. Klapparna är köpta, jul- och nyårsmaten uppäten och kontot kan gapa tommare än vanligt. Men det finns knep att ta till för att få ekonomin på fötter igen.

Karolina Johansson, konsumentrådgivare på Nacka kommun, tipsar om att vänta med det där årskortet till gymmet eller simhallen som så många av oss köper i januari för att sen knappt använda under året.
– Försök hålla dig till februari om det är knapert. Och ska du teckna ett gymkort — se till att det inte finns några bindningstider så du kan säga upp det. Man vet aldrig vad som händer under året.

Skippa rean
Att handla på mellandagsrean kan ju spontant kännas som ett bra sätt att spara pengar — men å andra sidan är det lätt hänt att bli så upptrissad av alla röda prislappar att man kommer hem med mer grejer än man tänkt och behöver.
– Om det är något man verkligen vill ha eller behöver kan det faktiskt vara bra att vänta till februari när slutrean börjar — då är det ofta uppåt 70 procents rabatt.

Matlådor istället för lunch ute är ett annat välbeprövat knep.
Likaså att planera sina matinköp, för mat måste vi ju trots allt köpa.
– Gå aldrig in hungrig i en mataffär. Det blir extra pengar varje gång.

Var inte lojal mot företagen
Att få pengarna att räcka till nästa löneutbetalning är så klart bra, men på en mer långsiktig nivå finns det också saker att göra för att spara in pengar.
– Kolla över dina försäkringar, elavtal, mobilabonnemang och liknande. Där brukar finnas pengar att spara. Många är väldigt lojala i sina konsumtionsmönster, men var inte det!

  • Hanna Reinholdsson

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x