FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Polisen efterlyser vittnen efter rånvåg mot unga

Nacka 16:01 | 13 december 2017

Flera minderåriga har drabbats av personrån i centrala Nacka förra veckan. Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsmän. Nu uppmanar de vuxna att agera om de ser något misstänkt.
– Vi behöver fler vuxna som tar ansvar där ute, säger Nackapolisen Marcus Warneby.

Under en tiominutersperiod vid 16-tiden på fredagen inträffade fyra personrån mellan stadshuset och Nacka Forum. Ytterligare två rån skedde tidigare under veckan i gångtunneln och parkeringsgaraget vid köpcentrumet.

Gemensamt för rånen är att alla riktades mot barn och ungdomar mellan 12 och 15 år.

– Det som stör oss är att rånen inträffat under tider där man normalt inte utsätts för rån. Det har bland annat handlat om ungdomar som gått hem från sin träning. Gärningsmännen har framför allt varit inriktade på mobiler, och i några fall har offren utsatts för våld, säger Nackapolisen Marcus Warneby.

Polisen tror att det rör sig om samma gärningsmän som begått alla sex personrånen, nu efterlyser polisen vittnen som sett något i anslutning till händelserna.

Vad styrker att det rör sig om samma gärningsmän?
– Signalementen vi fått in är att de är väldigt långa, någonstans mellan 185 och 190 centimeter, är av afrikanskt ursprung och har normal kroppsbyggnad. Vi tror att de är en konstellation mellan fyra och tio personer, där några är drivande i rånen, säger Marcus Warneby och fortsätter:
– Strategin har varit att i grupp söka upp yngre målsägande och börja prata och sedan hota, vid något av tillfällena med kniv. Har det varit en offentlig plats har man försökt lura dem till en gångtunnel eller parkeringsgarage, säger Marcus Warneby.

Är ni säkra på signalementen?
– Ja, vi är säkra och behöver fler vittnesuppgifter. Vi tror också att det finns ett mörkertal och att inte samtliga händelser polisanmälts. Sedan är det också så att vi behöver fler vuxna som tar ansvar där ute. Vi vill sända en signal till vuxenvärlden att om de ser något misstänkt, gå fram och fråga vad som händer. Det kan räcka för att avbryta rånen och vi har inte haft något fall där en vuxen blivit attackerad, säger Marcus Warneby.

Hur tycker du att ungdomar och föräldrar ska förhålla sig till personrånen som skett?
– Vi tycker bara att man ska vara medveten om att risken finns, men inte förändra rörelse- eller beteendemönster. Men vi tycker att föräldrar som köper en mobil eller dyr vinterjacka för flera tusen till sina barn också borde lägga en hundring på märk-DNA. Då är det lätt att spåra stöldgodset och koppla det till rätt person, säger Marcus Warneby

För ett år sedan vid ungefär samma tidpunkt inträffade också en personrånsvåg mot barn och ungdomar i Nacka. Totalt uppgick det till 18 polisanmälningar under en kort period. Enligt Nackapolisen rör det sig inte om samma gärningsmän som man misstänker i år.