FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

En konstresa
i tid och rum

Nacka 10:22 | 30 december 2017

På Nacka sjukhus geriatriska avdelning kan patienterna nu gå en konstvandring i korridorerna. 
– Vi vill visa att det här är en miljö som bryr sig dygnet runt, säger Mari Andersson, chefsjuksköterska.

 I en ny satsning på konst i vården har landstingets kulturförvaltning köpt in tio samtida konstverk till avdelning 61–62, geriatriken på Nacka sjukhus, där multisjuka äldre ofta vårdas. Konstvandringen heter ”Resa i tid och rum” och en önskan från vården var att konsten skulle stimulera olika sinnen. Kulturförvaltningen köpte in de olika konstverken specifikt till Nacka sjukhus från olika konstnärer. Bland konstverken finns till exempel tavlor om drömmar, en väska med hörlurar som spelar ljud och musik och en trädskulptur med tallrikar som formar moln på väggen bakom. Konsten har även fått belysning som går att dämpa, vilket chefsjuksköterskan Mari Andersson säger ger mervärde.
– Det bidrar till en vårdande miljö för både anhöriga som bevakar nattetid och oroliga patienter som går runt. Vi vill visa att det här är en miljö som bryr sig dygnet runt. 

Motivera gångträning
Det var Mari Andersson som kom med önskemålet om en konstvandring. Hon tror att konst i korridorerna bland annat kan motivera patienter som behöver gångträning. 
– Oavsett vilken sjukdom patienten har så är det A och O att komma upp och gå, säger Mari Andersson. 


"Vi vill visa att det här är en miljö som bryr sig dygnet runt", säger chefssjuksköterskan Mari Andersson.

Hon tror också att konsten kan uppmuntra till samtal mellan sjuka och deras anhöriga eller personal. 
Till konstvandringen har kulturförvaltningen tagit fram en guidande bok med texter om verken, bilder och pedagogiska frågor. Frågorna handlar om konsten men kopplar även tillbaka till patienten, för att skapa samtal som stimulerar patienternas kognitiva förmåga. 
– Om man har haft anhöriga på sjukhus så vet man hur det är, samtalsämnena tar snabbt slut. Nu kan den som är patient gå och visa runt bland konsten. 

Kulturförvaltningen kommer att låta en museipedagog utbilda de anställda om konsten samt hur de kan prata med patienterna om den. 
Även patienten Ulla Enberg, 84, är positiv till projektet. Hon har gått runt själv med boken och uppskattar den konst som finns. 
– Det är många konstverk jag tycker om på sjukhuset, speciellt Stig Lindbergs i entrén. Mina barnbarn är födda här, så jag tittade på den då också. 
Har du sett all konst?
– Det är så mycket aktiviteter så jag har inte tid, säger hon och skrattar. 


En förhoppning är att konsten ska hjälpa till att skapa samtal mellan patienter och anhöriga eller personal.

Hon berättar att patienterna igår fick besök av en skådespelare som läste högt.  
Även högläsningen hör till kultursatsningen. Kulturförvaltningen har satt ihop en bokningskatalog med en mängd olika kulturaktiviteter. Landstingets vårdenheter får välja upp till åtta aktiviteter per år till sina patienter. Några aktiviteter som erbjuds är högläsning, musikuppträdanden, dans och filmvisning.