Ingarö Publicerad 09:59, 12 november 2017

Efter att 155 personer gått samman för att göra Ingaröborna synliga kunde Ludovic Björk köpa in 4 000 reflexer. Nu delas den specialdesignade Ingaröreflexen ut till alla som inte har en egen.

”Är du lite småless på de som rör sig på ön utan reflexer nu när det börjar blir lite mörkt. Ska vi göra en insats – tillsammans? Vi på Ingarö.” Så börjar ett inlägg som Ludovic Björk la ut på Facebookgruppen Ingaröbor.

– Det bygger någonstans på egen erfarenhet: Man kommer körande och får tvärnita för folk som inte har reflexer och så svär man lite. Jag tänkte: vi kanske ska sluta svära och göra något åt det istället? säger Ludovic Björk.
Hans idé var enkel: om hundra personer la 57 kronor var så skulle han kunna beställa tusen reflexer – med någon form av Ingarö-logga – som skulle kunna delas ut till Ingaröbor som saknar egen reflex. Gensvaret var över förväntan: 155 personer valde att öppna sin plånbok för initiativet. Kvällen efter att Ludovic postat inlägget fick han stänga av sin telefon eftersom han fick en så strid ström av Swish-notiser.

Vill att det ska spridas

– Det plingade i ett. Majoriteten satte in över hundra kronor. Någon satte till och med in 2 500 kronor! Pengarna räckte till 4 000 reflexer. Jag hade inte väntat mig att folk skulle sätta in så mycket pengar — eller att det skulle gå så jäkla fort! säger Ludovic Björk och fortsätter:
– Jag vill uttrycka världens största tack till de som har bidragit, utan dem hade det inte funkat.

Under förra veckan började de 4 000 reflexerna med loggan ”Vi syns på Ingarö” delas ut, bland annat på Ingarös grundskolor och vid busstationerna i Brunn. Under kvällen när NVP var med var det en ordentlig åtgång. Miko var en av de som tog emot en reflex när han hoppade av bussen.

– Alla mina reflexer har lyckats försvinna sen förra vintern. Och jag bor mitt ute i mörkret, så reflex måste jag ha, säger han.

Nu vill Ludovic Björk utmana andra att göra liknande lokala reflex-initiativ.
– Kan vi kan ni! Och jag vill inte nöja mig med att det här sprids i Värmdö – jag vill se det i hela Sverige! Jag har hört ryktas om att någon i Ånge fått nys om det här och funderar på att göra något liknande.

  • Hanna Reinholdsson

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x