Sport Publicerad 20:28, 05 november 2017 Uppdaterad 20:32, 05 november 2017

2019 firar orienteringen 100 år — med Järla som arrangör för finalveckan i Swedish League. Klubben vill ta tillfället i akt och arbeta för integrationen inom orienteringen.

Året var 1919 och för första gången — inte bara i Nacka eller Sverige, utan i hela världen — arrangerades ett officiellt orienteringslopp utlyst allmänt i idrottsrörelsen.

Starten för detta lopp gick i Saltsjöbaden med målgång i Nackanäs nära Järlagården — och till minne av denna tävling reste Svenska och Internationella orienteringsförbundet, tillsammans med Nacka kommun, år 1975 statyn ”Den förste orienteraren” vid startplatsen Tippen Saltsjöbadens centrum.

Bland annat denna historiska koppling gör att Nacka och Järla Orientering tilldelats värdskapet för finalhelgen i Swedish League när svensk orientering år 2019 firar 100 år.

– Ett prestigearrangemang som ger oss möjlighet att lyfta hela orienteringsidrotten, säger Fredrik Trahn, presskontakt på Järla Orientering.

Swedish League är en serie tävlingar där den svenska eliten gör upp i sprint- och medeldistanslopp runt om i Sverige. Finalhelgen 2019 kommer att äga rum i, och runtomkring, Fisksätra.

– Vi rör oss i historiska marker i och med att det var i Nacka som orienteringen på ett sätt föddes. I samtal med Nacka kommun och Svenska orienteringsförbundet har vi i Järla därför talat om att det vore roligt att hitta på något i samband med 100-årsjubileet. Alla tände på idén. Nacka är en av de ledande orienteringskommunerna i Sverige med Järla och OK Ravinen som starka klubbar, säger Fredrik Trahn.

Samarbete med Stena
Till arrangemanget av finalveckan i Swedish League hoppas Järla Orientering inte bara locka redan frälsta, utan klubben vill även sprida sportens evangelium.

– Vi kommer att hålla till på Fisksätra IP, i omgivningar som erbjuder många möjligheter. En är att orienteringssporten, som varit dålig på integration, nu har ett gyllene tillfälle att sprida idrotten även till personer med ickesvensk bakgrund. Vi har talat med Stena fastigheter som är fastighetsägare i Fisksätra om att gemensamt driva ett integrationsprojekt, och de var direkt positiva till idén.

Vad själva orienteringen beträffar är platsen, enligt arrangörerna, en fullträff. I Swedish League löper deltagarna dels sprint, dels medeldistans, och sprinten ska åtminstone delvis äga rum i ett bostadsområde.

”Jungfruliga områden”
– För sprinten passar Fisksätra, med sina höghus- och radhusområden och omgivningarnas kuperade terräng med närskog, perfekt. Vi kommer att ta orientering till ett tättbebyggt miljonprogramsområde, där människor bor, istället för att hålla till långt ute i skogen, säger Fredrik Trahn.

Medeldistansen kommer att avgöras i Skogsö, längst ut på Nackareservatet längs Baggenstäket. Ett område som aldrig tidigare funnits på en orienteringskarta — vilket är en kittlande utmaning för eliten inom sporten.

– Extra roligt är att vi kan erbjuda områden som är helt jungfruliga och aldrig använda för orientering tidigare, säger Järlas ordförande Fredrik Brandhorst i ett pressmeddelande.

Sprintdistansen avgörs fredag den 3 maj år 2019 och medeldistansen dagen efter. Samtidigt kommer Järla att arrangera tävlingar för motionärer och allmänheten där man räknar med flera tusen deltagare.

Lokala milstolpar för den internationella orienteringssporten

 

1919 arrangerades världens första officiella orienteringstävling utlyst allmänt i idrottsrörelsen. Start i Saltsjöbaden och mål i Nackanäs nära Järlagården.

1969 arrangerade Järla och Svenska orienteringsförbundet tillsammans ett 50-årsjubileum av den första officiella orienteringstävlingen. Vid tävlingen sprang deltagarna efter originalbanan från 1919.

1975 reste Svenska och Internationella orienteringsförbundet tillsammans med Nacka kommun minnesstatyn ”Den förste orienteraren” vid startplatsen Tippen Saltsjöbadens centrum. Skogssportens Gynnare och Skogskarlarna var med och finansierade. Kungahuset invigde statyn 4 juli och Järla arrangerade en orienteringstävling för allmänheten.

2019 står Järla tillsammans med Nacka kommun och övriga samarbetspartners som värd för orienteringens 100-årsjubileum. Finalhelg i Swedish League med arena Fisksätra IP.

Källa: Järla Orientering


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x