Kultur & Nöje Publicerad 10:31, 16 november 2017

Grotescos tredje tv-säsong drar ner ovationer. Rikard Ulvshammar är glad över berömmet och sänder en tacksam tanke till sin gamla svensklärare på Nacka gymnasium. 

Andra avsnittet av ”Grotescos sju mästerverk” har ännu inte visats när NVP träffar Rikard Ulvshammar, och i det första figurerade han i mindre roller. Men från tidigare Grotesco-produktioner känner vi bland annat igen honom som tv-producenten Pål Potter som under Melodifestivalen 2009 alltmer förtvivlat försökte få Henrik Dorsin-karaktären Rolf Pihlman att spela något annat än ”Tingeling”. En typisk Ulvshammar-roll, enligt honom själv. 
– Jag brukar spela tråkig straight guy, men också svin ibland, säger Rikard Ulvshammar, som inte växte upp med ambitioner om att bli skådespelare. 

Han hade visserligen varit med och satt upp föreställningar på högstadiet i Hemmestaskolan, men det var mest en rolig fritidssyssla. Däremot blev han sporrad att skriva på Nacka gymnasium.

Tackar Solveig för stödet
– Min svensklärare Solveig Larsson hjälpte mig att upptäcka att jag kunde uttrycka mig i skrift. Det var en uppmuntran som betydde mycket, minns Rikard.

Några år efter gymnasiet försökte Rikard förädla skrivtalangen genom att gå en manuskurs i Göteborg. Året var 2000 och en av kurskamraterna hette Henrik Dorsin. De började att göra sketcher ihop. 
Sen ledde det ena till det andra och i dag är Rikard Ulvshammar sedan över ett decennium del av humorgruppen Grotesco, vars tv-serie nu gör succé på SVT. 
– Det är såklart väldigt roligt att det vi gör uppskattas, men viktigare är att vi känner oss nöjda. Tidigare har vi ibland kompromissat för mycket, hittat mellanvägar som accepterats av alla inblandade, men där ingen känt sig hundraprocentigt nöjd. Nu hittade vi ett arbetssätt där olika personer i gruppen fick förtroende att själva ansvara för egna avsnitt och på så sätt verkligen kunna fullfölja sina idéer. Det tycker jag har gett resultat. Det här är det bästa vi gjort.

”Det är smickrande”
En åsikt han inte är ensam om. Efter premiäravsnittet av ”Grotescos sju mästerverk”, en musikal om flyktingkatastrofen, regnade lovord över humorgruppen. Inte bara beskrevs programmet som underhållande, utan även tankeväckande. Alex Schulman i Expressen skrev exempelvis: ”Jag kan plötsligt betrakta flyktingkrisen utifrån, ovanifrån.”
– Det är smickrande att en debatt inleds som tar avstamp i vårt avsnitt. Då känns det som att vi åstadkommit något utöver det vanliga. Vi har ett par avsnitt till som jag tror kan väcka tankar, säger Rikard utan att vilja gå in på detaljer.

En sak avslöjar han emellertid. I programmet som sänds på fredag bjuds nämligen på ett autentiskt gräl. 
– Att arbeta med humor är ett privilegium. Jag känner sällan eller aldrig söndagsångest inför arbetsveckan som stundar. Men det tär också på krafterna att arbeta tätt ihop. Efter vår show ”En näradödenrevy” på Scalateatern 2015, där vi ibland spelade fem kvällar i veckan och sedan åkte ut på turné, så var vi väldigt trötta. När idén om en ny tv-säsong presenterades var jag rädd att vi skulle döda varandra.
– I avsnitt tre visar vi hur bråken som uppstår kan se ut. Ramhandlingen är lite omgjord, men replikerna är mer eller mindre autentiska.

Vad skulle du säga kännetecknar Grotescos humor?
– En blandning av trams och allvar. Vi är inte rädda för att vara barnsliga och fåniga. Sen kan jag förstå om det kan uppfattas som att vi ibland tar grepp på känsliga ämnen, att vi balanserar på gränsen. Vi har exempelvis parodierat SD innan de kom in i riksdagen, som Svin-demokraterna, sjungit låten ”Det är bögarnas fel” och nu gjort musikal om flyktingkrisen. Visst tar man sig en funderare kring hur somligt ska landa, framför allt vill man inte ge vatten till fel kvarnar. Men vi har en gemensam grund i humanism och så länge som det känns rätt i magen så finns egentligen inget att tveka på.
Du är medlem i en av Sveriges främsta humorgrupper – som många främst förknippar med Henrik Dorsin och Per Andersson – kan du känna dig marginaliserad?
– Nej, mig passar det bra. Det är mest skönt att slippa intervjuer och morgonsoffor. Ibland när tidningar ringer svarar jag ”ska ni inte kolla med Henrik istället?”. Så i Grotesco är det inga problem. Däremot kan jag å andra kollegors vägnar bli irriterad när något enstaka namn lyfts fram fast andra gjort lika mycket eller mer. Det är tråkigt.

”Grotescos sju mästerverk” sänds på fredagar klockan 22:00 i SVT1. Avsnitten finns även på SVT play.

Morfar David drev konditori i Strömma

Namn: Rikard Olof Ulvshammar
Född: 1975 på Södermalm, men familjen flyttade till Värmdö redan när Rikard var ett år gammal.
Bor: Hemmesta.
Familj: Sambo och tre barn.
Värmdökuriosa: Morfar David Lillienwall drev konditori vid Strömma kanal och startade sedan verkstaden Lillienwalls båtar och motorer i Strömma.
Tips på något roligt: Säsong nio av ”Curb your enthusiasm”, som sänds på HBO.